avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor

Buna ! Am si eu o intrebare . Mama mea este pensionata de 7 ani si are o pensie de 360 ron . Este vaduva de 12 ani dar nu beneficiaza de niciun ajutor deoarece tatal meu nu iesise la pensie cand a murit .(mai avea 1 luna pana sa implineasca varsta).
Intrebarea mea este daca acum poate beneficia de pensia de urmas sau de indemnizatia de ajutor pentru vaduve? MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:36, 30 Decembrie 2011
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

2. Sa mearga la Casa de Pensii sa faca cerere pentru pensie de urmas.
1. In privinta pensiei de urmas:

Mama poate opta intre pensia proprie si pensia de urmas numai daca tatal dvs., la data decesului, indeplinea conditiile pentru obtinerea unei categorii de pensie (pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate etc.). Nu ne-ati dat date despre tatal dvs., si intereseaza data nasterii si stagiul realizat de acesta pana la data decesului precum si cauza decesului.

2. In privinta ajutorului lunar acordat sotului supravietuitor in temeiul Legii nr. 578/2004:

Mama nu poate beneficia de acest ajutor intrucat, la data decesului, tatal dvs. nu avea calitatea de pensionar. Aceasta este una din conditiile prevazute de lege.
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
La data decesului tatal meu avea vechime in munca de 38 de ani pentru ca lucrase 14 ani munca grea el,avea tot pregatit pentru pensionare dar mai avea 1 luna pentru a implini varsta de 52 de ani . a murit pe data de 22 septembrie 1998 iar in data de 29 octombrie ar fii implinit 52 de ani varsta limita de pensionare la data respectiva . Atunci mama mea era angajata .Pensia ei este foarte mica si am inteles ca se poate ,desi au trecut atati ani sa renunte la pensia ei si sa beneficieze de cea de urmas.Eu locuiesc in alt judet dar daca as stii ca se poate si ce am de facut as dorii sa o ajut. Va multumesc mult pentru ajutor!
:wassat: Eu v-am rugat sa-mi spuneti:
-data nasterii tatalui, dvs. mi-ati spus varsta;
-stagiul pe care l-a realizat tatal dvs., dvs. ati adaugat niste sporuri, presupun. Trebuia sa scrieti perioada lucrata efectiv de tatal dvs.
-cauza decesului, dvs. nu ati scris-o.

La varsta de 51 de ani si avand in vedere actuala legislatie, tatal dvs. nu ar putea beneficia decat de pensie de invaliditate iar aceasta depinde de cauza decesului. Daca a murit din cauze naturale, pensia de invaliditate iese din discutie. Daca tatal nu a decedat din cauze naturale, sugestia mea este ca mama sa depuna documentele la casa de pensii si sa solicite acordarea pensiei de urmas.
Data nasterii tatalui neu este 29 octombrie1946, perioada lucrata este incepand cu data de 01 octombrie 1964 pana la data de 22 septembrie 1998 cu o intrerupere de 1 an.
Moartea a fost naturala (infart si comotie cerebrala)
MULTUMESC FOARTE MULT !

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor mlm76 mlm76 tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas? ce documente ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas myrymia myrymia Buna ziua, Cum se poate proceda ca mama mea, ramasa vaduva, sa poata beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca tatal meu a murit de o luna iar mama este ... (vezi toată discuția)