avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturile parintesti

Buna ziua,
In legatura cu o familie in care s-a nascut un copil acum aproxim. 1 luna, parintii necasatoriti, tatal in concediu de crestere al copilului iar mama incadrata in gradul II de handicap (schizofrenie), a aparut o problema legata de handicapul mamei copilului. Dupa nastere a inceput sa fie tot mai nervoasa, in sensul ca tipa, tranteste si sparge anumite lucruri prin casa neinteresand-o de linistea in care ar trebui sa creasca copilul. Tatal doreste sa ia copilul si sa se mute la el acasa. Mentionez ca mama copilului locuieste intr-un apartament cu 3 camere impreuna cu tatal ei, iar tatal copilului detine o garsoniera. Avand in vedere cele enuntate mai sus tatal ar avea castig de cauza (intr-un proces) cu privire la obtinerea tutelei copilului, si unde trebuie sa se adreseze pentru a inainta dosarul? Ce articole de lege reglementeaza aceste probleme?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat
Cel mai recent răspuns: ContSters232211 , utilizator 12:35, 27 Decembrie 2011
Buna ziua
Potrivit legii, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor.Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei.Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti cornelia_antonia cornelia_antonia buna ziua! numele meu este cornelia! eu am trait in concubinaj cu un om care de cativa ani este la inchisoare. de cand am nascut copilul recunoscut de el ... (vezi toată discuția)