avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dacadere din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dacadere din drepturi

buna ziua,
am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti.
va rog sa-mi spuneti care sunt pasii necesari pt a-l decadea pe "tatal" fetitei mele din drepturi.nu primesc & nici nu doresc pensie alimentara. de ce vreau s-o fac? pur si simplu ma deranjeaza ca vine doar cind are el " chef "de vizita & nu am niciun fel de sustinere din partea lui. vreau sa fiu si oficial mama singura.
multumnesc
Cel mai recent răspuns: maryapopescu , utilizator 20:06, 24 Iunie 2010
Cel mai probabil va referiti la incredintarea minorului, pe care puteti sa o solicitati instantei.
Dar tatal poate cere stabilirea unui program de vizita.


De decazut din drepturi nu poate fi vorba, acest lucru nu se poate intampla decat in urma unui proces penal s.a. despre care nu cred ca e cazul.
daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor.
Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei.
Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.
Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.
Numele copilului nu este un drept al dvs. ci al copilului. Numai un proces in tagaduire al paternitatii va poate solutiona problema.
Decaderea din drepturile parintesti este un proces complicat pentru care trebuie sa aveti dovezi solide. Simplul refuz al tatalui de a nu vizita copilul nu este un motiv intemeiat.
Puteti insa sa cereti instantei incredintarea minorulul. Tatal nu va mai avea drept sa-l viziteze doar daca va cere instantei acest lucru si numai cu un anumit program.
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti iliemailat iliemailat Buna ziua, In legatura cu o familie in care s-a nascut un copil acum aproxim. 1 luna, parintii necasatoriti, tatal in concediu de crestere al copilului iar ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)