avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DOMENIU PUBLIC/PRIVAT PRIMARIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DOMENIU PUBLIC/PRIVAT PRIMARIE

O Primarie cumpara imobil+teren de la o persana particulara. In ce domeniu al autoritatii publice va fi integistrat imobilul: public, sau privat ? Lege, articol. In 213 nu gasesc.
Cel mai recent răspuns: Mel65 , utilizator 18:27, 5 Mai 2018
Primaria il va inregistra potrit uzului si destinatiei imobilului- teren + constructie.
O masa de bunuri, este determinata de lege:
- in raport cu natura bunului - uzul public;
- in raport cu destinatia acestuia - interes public.
Apartin domeniului public terenurile pe care sunt amplasate constructii de interes public, piete, cai de comunicatii, retele stradale si parcuri publice, porturi si aeroporturi, terenurile cu destinatie forestiera, albiile raurilor si fluviilor, cuvetele lacurilor de interes public, fundul apelor maritime interioare si al marii teritoriale, tarmurile Marii Negre, inclusiv plajele, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii, terenurile pentru nevoile apararii sau pentru alte folosinte care, potrivit legii, sunt de domeniul public ori care, prin natura lor, sunt de uz sau interes public.

Terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Ele nu pot fi introduse in circuitul civil decat daca, potrivit legii, sunt dezafectate din domeniul public
Terenurile care fac parte din domeniul privat al statului si, respectiv, al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor este alcatuit din terenurile dobandite de acestea prin modurile prevazute de lege, precum si din terenurile dezafectate, potrivit legii, din domeniul public.
El este supus dispozitiilor de drept comun, daca prin lege nu se prevede altfel.
Domeniul public si privat al statului este reglementat de Legea fondului funciar, legea nr. 18/1991, republicata 1998
Art. 4
(1) Terenurile pot face obiectul dreptului de proprietate privata sau al altor drepturi reale, avand ca titulari persoane fizice sau juridice, ori pot apartine domeniului public sau domeniului privat.
(2) Domeniul public poate fi de interes national, caz in care proprietatea asupra sa, in regim de drept public, apartine statului, sau de interes local, caz in care proprietatea, de asemenea, in regim de drept public, apartine comunelor, oraselor, municipiilor sau judetelor.
(3) Administrarea domeniului de interes public national se face de catre organele prevazute de lege, iar administrarea domeniului public de interes local se face de catre primarii sau, dupa caz, de catre prefecturi.
(4) Terenurile din domeniul public sunt cele afectate unei utilitati publice.

Art. 5
(1) Apartin domeniului public terenurile pe care sunt amplasate constructii de interes public, piete, cai de comunicatii, retele stradale si parcuri publice, porturi si aeroporturi, terenurile cu destinatie forestiera, albiile raurilor si fluviilor, cuvetele lacurilor de interes public, fundul apelor maritime interioare si al marii teritoriale, tarmurile Marii Negre, inclusiv plajele, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii, terenurile pentru nevoile apararii sau pentru alte folosinte care, potrivit legii, sunt de domeniul public ori care, prin natura lor, sunt de uz sau interes public.
(2) Terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Ele nu pot fi introduse in circuitul civil decat daca, potrivit legii, sunt dezafectate din domeniul public.

Art. 6
Domeniul privat al statului si, respectiv, al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor este alcatuit din terenurile dobandite de acestea prin modurile prevazute de lege, precum si din terenurile dezafectate, potrivit legii, din domeniul public. El este supus dispozitiilor de drept comun, daca prin lege nu se prevede altfel.
Pentru a cumpăra acest imobil, primaăria a avut nevoie de o Hotărâre de consiliu, pe care aveţi dreptul să o cereţi să o vedeţi.Acolo va scrie utilizarea ei şi pe urmă în ce domeniu a incadrat-o. adică dacă va fi de interes public sau interes privat, al comunei, oraşului respectiv.
primaria poate vinde doar ce detine ca proprietate privata. ce detine ca proprietate publica trebuie trecuta ca proprietate privata prin hotarirea consiliului local.
Aici este vorba de cumpărare de către primărie a unui imobil şi nu de vânzare.Trebuie ştiut pentru ce a fost cumpărat acel imobil., numai prin HCL respectivă.
Cum adică proprietatea publică poate fi transformată prin HCL în proprietate privată?! Asta n-ar însemna ca Primăria să poată să vândă oricui toate parcurile, dealurile și celelalte spații verzi publice - pentru a se construi peste ele...blocuri?! Acum o săptămână primarul Scripcaru i-a anunțat pe brașoveni că o parte din Aleea După Ziduri - monument istoric, a devenit proprietate privată și ca atare a tăiat imediat (în toiul nopții, ca hoții) câteva sute de metri patrați de pădure din zona cu pricina. E posibil ca așa ceva să fie în acord cu legile în vigoare?! Asta nu înseamnă că Legea spațiilor verzi nu mai are niciun rost?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
Mel65, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delimitare domeniu public sau privat? celentana26 celentana26 Buna! Am rugamintea de a ma lumina si pe mine cineva care sunt criteriile prin care bunurile de utilitate publica sunt din domeniul public sau privat? Care ... (vezi toată discuția)
Concesiune irinoaia irinoaia Buna ziaVa rog sa imi spuneti daca pot concesionade la primarie, terenul din fata blocului fara ai schimba destinatia,doar ca doresc sa nu se mai intre cu ... (vezi toată discuția)
Bunuri obtinute prin proiect regio asachi asachi Rugaminte; cum se interpreteaza corect art 112 alin 9 din Legea Educatiei 1 /2011 , completat de art.I pct.2 din OUG 23/2019? Primaria nu vrea sa ne predea ... (vezi toată discuția)