avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Exista aceasta legea invocata de medicul de familie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Exista aceasta legea invocata de medicul de familie?

As dori sa stiu daca exista cumva o lege conform careia medicul de familie sa nu poata elibera in aceeasi luna trimitere si reteta, intrucat eu nu am reusit sa gasesc asa ceva pe internet.
Problema mea este aceasta: ii cer medicului de familie trimitere la medicul specialist, apoi primesc scrisoare medicala cu valabilitatea de o luna (de la medicul specialist) cu care trebuie sa merg la medicul de familie pentru a mi se elibera reteta, insa medicul meu refuza sa mi-o elibereze, sustinand ca exista o lege care nu ii permite acest lucru (ca in luna in care mi-a dat trimiterea sa imi dea si reteta in baza scrisorii). Daca intr-adevar nu exista o asemenea lege si este doar rea vointa, unde si cum imi pot reclama medicul (si cum pot sa dovedesc cele spuse)?
Exista Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale încadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2011,care la SECŢIUNEA a 6-a Asistenţa medicală primară - condiţii specifice
art.32lit h
) ...mentioneaza:

"să prescrie medicamente cu sau fără contribuţie personală şi după caz, unele materiale sanitare, precum şi investigaţii paraclinice numai ca o consecinţă a actului medical propriu.
Excepţie fac situaţiile în care pacientul urmează o schemă de tratament stabilită pentru o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice, iniţiată de către medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, prin prescrierea primei reţete pentru
medicamente cu sau fără contribuţie personală şi, după caz, pentru unele materiale sanitare,
precum şi situaţiile în care medicul de familie prescrie medicamente
la recomandareamedicului de medicina muncii. Pentru aceste cazuri, medicul de specialitate din ambulatoriu sau la externarea din spital, precum şi medicul de medicina muncii. este obligat sa comunice recomandarile formulate, folosind exclusiv formularul tipizat de scrisoare medicală, al cărui model este stabilit prin norme. Pentru persoanele care se încadreaza în "Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună", medicul de familie prescrie medicamentele recomandate de catre alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, numai dacă acestea au fost comunicate pe baza scrisorii medicale; în situaţia în care medicul de familie prescrie medicamente cu şi fără contribuţie personală la recomandarea altor medici, conform celor de mai sus, responsabilitatea prescrierii revine exclusiv medicului/ medicilor care a/ au indicat tratamentul".


In cazul dvs. daca reteta v-ar fi fost prescrisa aceasta nu era rezultatul unei consultatii proprii,a medicului de familie ci dupa scrisoarea medicala pe care ati prezentat-o de la medicul specialist,tocmai de aceea vi s-a spus ca nu este posibil .Situatiile in care este posibil sa se elibereze reteta in urma s.m. sunt redate in textul subliniat mai sus.
Daca va elibera reteta,medicul era penalizat de catre Casa de Sanatate,deci a procedat corect si nu este cazul sa-l reclamati.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retete compensate - transcriere reteta de la medicul specialist URIAS URIAS Buna ziua, Va rog un raspuns pentru următoarea problema care ma duce la exasperare: Am fost la medicul specialist si mi-a scris o reteta normala cu mai ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a prescrie medicamente ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, Un medic poate prescrie legal pe o reteta simpla si medicamente din afara zonei lui de specializare? Orice medicament? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cadrul legislativ care reglementeaza eliberarea de catre farmacii a medicamentelor in baza retetelor compensate stelarman stelarman Imi puteti indica va rog cadrul legislativ care reglementeaza eliberarea de catre farmacii a medicamentelor in baza retetelor compensate? Am urmatoarea ... (vezi toată discuția)