avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Retete compensate - transcriere reteta de la medicul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Retete compensate - transcriere reteta de la medicul specialist

Buna ziua,
Va rog un raspuns pentru următoarea problema care ma duce la exasperare:
Am fost la medicul specialist si mi-a scris o reteta normala cu mai multe medicamente necesare tratamentului. La farmacie am fost informat că medicamentele prescrise sunt compensate si sa solicit reteta compensata de la medicul de familie. La medicul de familie stupoare, nu poate prescrie reteta pentru ca domnia sa nu copiaza retete.
Va rog sa imi spuneti baza legala daca poate sau nu prescrioe reteta
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:17, 18 Decembrie 2013
Medicul de familie va poate prescrie reteta numai daca aduceti o scrisoare medicala de la medicul de specialitate, scrisoarea fiind model tipizat.

ORDIN nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014

ART. 7 Furnizorul de servicii medicale are următoarele obligaţii:
......
9. să prescrie medicamente cu sau fără contribuţie personală şi după caz, unele materiale sanitare, precum şi investigaţii paraclinice numai ca o consecinţă a actului medical propriu. Excepţie fac situaţiile în care pacientul urmează o schemă de tratament stabilită pentru o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice, iniţiată de către medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, prin prescrierea primei reţete pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală şi, după caz, pentru unele materiale sanitare, precum şi situaţiile în care medicul de familie prescrie medicamente la recomandarea medicului de medicina muncii. Pentru aceste cazuri, medicul de specialitate din ambulatoriu, precum şi medicul de medicina muncii, sunt obligaţi să comunice recomandările formulate, folosind exclusiv formularul tipizat de scrisoare medicală, iar la externarea din spital, recomandările vor fi comunicate utilizându-se formularul tipizat de scrisoare medicală sau biletul de ieşire din spital, cu obligaţia ca acesta să conţină explicit toate elementele prevăzute în scrisoarea medicală. Modelul formularului tipizat de scrisoare medicală este cel stabilit în anexa nr. 38 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. ............ pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, aprobat prin H.G. nr. 117/2013.
Pentru persoanele care se încadrează în "Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună", medicul de familie prescrie medicamentele recomandate de către alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, numai dacă acestea au fost comunicate pe baza scrisorii medicale; în situaţia în care medicul de familie prescrie medicamente cu şi fără contribuţie personală la recomandarea altor medici, conform celor de mai sus, responsabilitatea prescrierii revine exclusiv medicului/medicilor care a/au indicat tratamentul;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista aceasta legea invocata de medicul de familie? Tallulah Tallulah As dori sa stiu daca exista cumva o lege conform careia medicul de familie sa nu poata elibera in aceeasi luna trimitere si reteta, intrucat eu nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a prescrie medicamente ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, Un medic poate prescrie legal pe o reteta simpla si medicamente din afara zonei lui de specializare? Orice medicament? Multumesc! (vezi toată discuția)
Medicul de familie nu imi da concediu maternal dianafc32 dianafc32 sunt insarcinata in 29-30 saptamani, urmeaza sa nasc la inceputul lui iunie 2014, medicul ginecolog mi-a zis sa las munca, nu mai am voie sa stau in picioare ... (vezi toată discuția)