avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... referitor spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

referitor spor vechime

acesta mai este prevazut de vreun act normativ avand in vedere ca " !munca prestata confera vechime salariatului! "
si daca da, in conditiile in care nu se mai utilizeaza carnetul de munca acsta, sporul, se mai acorda?
Cel mai recent răspuns: andre_ya , utilizator 18:17, 2 Februarie 2012
La multi ani ! si bine ai revenit pe Forum ...

Acordarea sporului de vechime , in afara de legislatia aplicabila bugetarilor, poate fi prevazuta in ccm aplicabil anagajtorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m. ...

In prezent, acesta este reglementat numai in ccm inca in vigoare ...
Se acorda daca este prevazut in CCM aplicabil sau RI. Poate fi acordat si prin introducerea lui in salariu.
multumesc mult!
"La multi ani " tuturor!!!
nu mai retineam daca sporul de vechime era si in codul muncii... in regula in daca ccm aplicabil exista cum il va putea calcula un angajator unui salariat in baza caror acte ? trebuie sa mearga salariatul la fostul sa ceara o adeverinta de vechime ?
Sporul de vechime il va calcula in functie de vechimea in munca inscrisa in carnetul de munca pana la 01.01.2011 si dupa aceasta data in baza adeverintelor de vechime de la fostii angajatori ....

de exemplu, o persoana angajata din 01.03.1997 , fara intreruperi .. calculul va fi :
01.03.1997 - 01.01.2011 - luat din carnetul de munca
01.01.2011 - pana in prezent adev de vechime
Deci ramane la decizia angajatorului daca vrea sa-l acorde sau nu?

Totusi daca angajatul are o vechime in munca de cel putin 4 ani la acelasi angajator( sa nu mai luam in considerare si anii de munca anteriori la alti angajatori) unde si lucreaza momentan, cred ca are tot dreptul sa primeasca acest spor si sa nu mai fie conditionat, pentru ca eu tot am auzit scuze de genul ca " nu ma intereseaza ca are vechime la alt loc de munca "

Ideea ar fi daca as putea sa recuperez acest drept salarial prin instanta (atat sporul de vechime cat si orele lucrate in weekend). Multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca mikaela8 mikaela8 1.am lucrat în spania cu contract de muncă. se poate inregistra la camera de muncă pt a lua un spor mai mare de vechime la salariu,,momentan am 7 ani ... (vezi toată discuția)
Vechime minima obligatorie dona77 dona77 Buna seara, Mai este obligatorie includerea in salariul de incadrare a vechimii minime (5%)? Trebuie aplicata si in cazul unui CIM cu norma ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)