avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Certificat traducãtor - examen limba francezã
Discuție deschisă în Traduceri

Certificat traducãtor - examen limba francezã

Buna ziua,

ma poate ajuta cineva cu exemple de subiecte pentru obtinerea certificatului de traducator autorizat in limba franceza? eu am obtinut DALF-ul insa mi s-a spus ca trebuie sa sustin un examen deoarece nu am bacul sau licenta sustinute intr-o limba straina.
Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:28, 4 Ianuarie 2012
De fapt este vorba de este vorba de sustinerea examenelor in domeniul stiinte juridice (organizate de MCC prin Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura) care, odata promovate (cu nota minima 7) va va permite sa intocmiti si sa depuneti dosarul la Ministerul Justitiei in vederea obtinerii autorizatiei de traducator (cf. legea 178/1997). Doar promovarea examenelor in domeniul stiinte juridice va ofera oportunitatea de a obtine apoi autorizatia.
Pe site-ul CPPC s-au afisat deja sesiunile de examene pentu 2012 asa ca puteti sa pregatiti dosarul pentru inscriere:
[ link extern ] /
Subiectele de la examenele anterioare nu prea sunt disponibile, nimeni, se pare, nu doreste sa posteze macar tematica sau textul legislativ din care au fost extrase. Cu ceva ani in urma de ex., eu am avut la exemene doua texte diferite (traducere si retroversiune), care tratau regimul militarilor straini pe teritoriul altui stat (din italiana in romana ) si regimul TVA pe teritoriul Romaniei (din romana in italiana). Pot fi subiecte sau domeniu pentru viitoare examene de aceea le-am mai mentionat si cu alte ocazii.
Asa cum am sfatuit si alti utilizatori, orice text din codul fiscal sau legislatia romana (coduri civile si penale, constitutie, reglementari vamale, conditii de sedere a strainilor, etc.) pot fi surse de inspiratie pentru a va familiariza cu termenii juridici utilizati. De asemenea, pentru verificarea cunostintelor in ceea ce priveste traducerea din limba franceza in limba romana aveti la dispozitie nenumarate resurse ce le puteti identifica usor pe internet ar fi eur-lex, o vasta culegere de legi comunitare in toate limbile.
[ link extern ]

Un subiect postat (engleza/romana), detalii despre tematica si desfasurarea examenelor gasiti mai jos si in general in toata sectiunea "Traduceri" a acestui forum:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Noutati de la ultima sesiune de examene gasii si aici:
[ link extern ]
Succes!:luck:
L.C.

P.S.
Pentru ca ar fi informatii foarte utile pentru viitorii aspiranti, sper ca ne veti vizita ulterior pentru a ne spune ce subiecte ati primit in cele din urma la examene.
Multumesc frumos!

Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pregatire examen limbã strainã mariana21 mariana21 Bun gasit tuturor, as dori un sfat despre preagtirea pentru examenul de limba straina, respectiv de limba italiana, desi cred ca tipologia poate fi ... (vezi toată discuția)
Examen traducãtor minavasile minavasile Buna, am sa dau incurand examen pentru a deveni traducator autorizat de limba italiana, va rog daca este posibil sa imi trimiteti pe e-mail cateva modele de ... (vezi toată discuția)
Subiecte examen limba italianã cppc solomon_bc solomon_bc Buna sera, as dori sa dau examenul de traducator autorizat-lb.italiana si caut cu disperare pe net orice legat de acest subiect...modele de subiecte ,etc ... (vezi toată discuția)