avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii -16 ore de munca pe zi cu pauza de 48 de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii -16 ore de munca pe zi cu pauza de 48 de ore

as avea o intrebare: daca lucrez tura de 16 ore ,adica de la 16.00-08.00 a doua zi dimineata, este legal sau nu sa am 48 ore libere.si de asemenea daca lucrez 24 de ore sa am tot 48 de ore libere.se poate?? si ce se intampla daca eu nu sunt de acord cu programul impus de conducere? poate sa ma concedieze?sa mi faca referat? multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioana Aldea , Consilier juridic 18:11, 4 Ianuarie 2012
1. Codul muncii prevede ca, durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

2. Angajatorul poate stabili un program de munca de 16/48 sau 24/28 ... in conditiile in care nu sunteti de acord cu programul de munca exista si acea posibilitate pe care ati invocat-o dvs , in sensul concedierii dvs ...
Potrivit art. 17 alin. 3 lit. l) din Legea nr. 53/2003 republicata – Codul muncii - Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână, pe langa alte aspecte cu privire la care trebuia sa fiti informat anterior angajarii sau modificarii contractului, dupa caz. Acest element ar trebui sa se regaseasca si in contractul individual de munca (act aditional in cazul modificarilor) a carui incheiere presupune exprimarea acordului de catre dumneavoastra .
Potrivit art. 114 din Codul muncii “(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.”
De asemenea conform art. 115 din Codul muncii
“(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.”, ca atare nu este correct ca dupa 24 de ore de activitate sa aveti doar 48 de ore libere.
Refuzul exprimarii acordului cu privire la modificarea elementelor contractului individual de munca nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara.
In cazul in care angajatorul nu respecta prevederile legale adresati-va ITM –ului din raza de domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp liber mitubisi75 mitubisi75 la 16 ore lucrate la tura care este timpul de odihna legal? (vezi toată discuția)
Orele maxime de munca saptamanal adrian912 adrian912 Buna ziua . As dori daca ar putea cineva sa ma ajute cu un raspuns la intrebarea : Se poate lucra mai mult de 48 de ore legal , cu acordul partilor? cu ... (vezi toată discuția)
Program inegal de munca furtunaoana furtunaoana Buna ziua,as vrea sa stiu daca este legal un program pentru care in contractul de munca este prevazut\"repartizarea inegala a timpului de lucru\"de tipul:luni ... (vezi toată discuția)