avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program inegal de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program inegal de munca

Buna ziua,as vrea sa stiu daca este legal un program pentru care in contractul de munca este prevazut"repartizarea inegala a timpului de lucru"de tipul:luni ,marti,miercuri 6 ore,joi vineri 12 ore si sambata duminca liber o saptamana,iar urmatoarea:luni ,marti,miercuri 6 ore joi si vineri liber si sambata si duminca 12 ore.Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 1 Martie 2018
Buna ziua,
Fara o analiza a CM si a actelor aditionale ale dvs nu potem clarifica aceasta problema.
Aparent este legal, in sensul ca legiuitorul a stabilit ca:
Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
[ 1 adnotare ]
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
[ 9 adnotări ]
Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Cu stima,
Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ?
Multimesc pt raspuns,scrie 40 ore pe saptamana repartizate inegal,ele ies calculate,dar ma gandeam ca dupa prima zi de 12 ore ar fii trebuit liber☺
Daca asa scrie , atunci este nu corecta repartizarea programulului, deoarece potrivit art.115 alin.2 C.mun., durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore/zi alinazaz alinazaz va rog frumos sa imi spuneti cate ore pe zi are voie sa lucreze un salariat? va multumesc (vezi toată discuția)
Timpul de munca-in asentimentul codului muncii Hobitzi Hobitzi Potrivit art.115 din codul muncii:\"pentru anumite sectoare de activitate,unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori ... (vezi toată discuția)
Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)