avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri (frati decedati). Din prima ramura 2 nepoti, din a 2-a ramura un nepot. Mentionez ca sora in viata are 5 copii din care unul decedat, cu un urmas. As dori sa stiu cine are dreptul la mostenire si in ce cota. Va multumesc. Cu respect, Ioan Birlea
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:05, 4 Ianuarie 2012
Mostenirea se imparte astfel sora 2/6 cei doi nepoti de la fratele predecedat 1/6 fiecare iar nepotul de la celalat frate predecedat 2/6.

Asta daca nu are defunctul sotie supravietuitoare , descendenti m aduca copii si ascendentii privilegiati, adica parinti.

Nu conteaza cati copii are sora in viata caci ea este succesibil, nu copii dansei, nepotii de frati predecedati vin prin reprezentare la mostenirea unchiului lor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impartirea se face pe tulpini , adica in trei parti egale intre cei trei frati ai defunctei . Fiecare frate in viata ia o parte egala cu a mostenitorilor fratelui decedat .Nepotii vor culege partea de mostenire ce se cuvenea autorului lor daca ar fi fost in viata.Copiii surorii in viata nu au dreptul la mostenire , ci va veni mama lor.
Asa cum au spus si colegele de mai sus, mostenirea se imparte in 3. 1/3 o primeste sora in viata, 1/3 cei doi nepoti ai defunctului frate și 1/3 primeste fiul celuilalt frate decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Cote succesorale Crinel Crinel In 2010 decedeaza o persoana fara a avea descendenti. Singurele rude in viata sunt 5 frati si 5 nepoti, fiii celui de-al saselea frate decedat in 2002. Cine ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)