avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ce diferenta este intre instructiuni proprii si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ce diferenta este intre instructiuni proprii si instructiuni de lucru?

Una din activitatile de prevenire si protectie conf. HG 1425/2006 la art 15 (3) este elaborarea de instructiuni proprii.
Din discutiile urmarite pe forum am inteles ca trebuie elaborate si instructiuni de lucru.

intrebari:
-care este temeiul legal conf. caruia trebuie intocmite instructiuni de lucru?
-ce diferente sunt intre instructiuni proprii si instructiuni de lucru?

Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 15:23, 8 Ianuarie 2012
Stima D. Marcela, am incercat sa va sugerez cam toate posibilitatile pe care le aveti. Va admir perseverenta.
DAR, nu puteti face cursul de ssm, pe avocatnet.
Cei care se pricep cat de cat la ssm, imi vor da dreptate.
Nu avem nici timpul, nici spatiu, si nici nu e rostul acestui forum sa tinem cursuri de ssm.
Oricum, v-am spus, chiar daca faceti documentatia dvs., nu este valabila cat timp nu aveti diploma de absolvire a cursului.
Nu puteti semna nimic. Pierdeti timpul si nu veti reusi sa faceti lucrurile necesare.
PLANUL DE PREVENIRE SI PROTECTIE , stiti ce inseamna?
Eu il aveam pe sotul meu in domeniu. Asa m-a hotarat sa ma duc la cursul de ssm. O luna inainte de a incepe cursul am studiat singura un indrumator ssm, care acum mi se pare simplu.
Atunci parca scria in chineza. Am facut cursul si mi-am dat toata silinta, eram singura care faceam temele de studiu, puneam intrebari etc. Am luat 10 la testare.
Credeti ca am stiut ceva cand am contractat prima mea firma ?NU !
Si iar bataie de cap, sotul meu nu vroia sa ma ajute. Cu timpul -6 ani- mi-am facut propriu meu stil de a intocmi docum., de a lucra cu firmele.
Sfatul meu este sa faceti lucrurile cum trebuie, pe rand.
Cu stima Octavia Turbatu

Sa va raspund la intrebare :
1. Instructiunile proprii, se refera la tot ce defineste meseria / locul de munca d. p. d. v. SSM pentru care se intocmesc.
Exista modele cu art. principale care trebuie sa existe in IP.
2. Instructiuni de lucru se refera la utilajele / echipamentele cu care se lucreaza la LM.
Ele se afiseaza ptr. ca lucratorul sa aiba in fata tot timpul modul de lucru astfel incat sa se evite / elimine pericolul de accidentare. Ele trebuie sa faca parte din IP.
Multumesc pentru sfaturi!!!!
Lege 319/2006 Art. 20. alin.(1) lit.a) Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau.
si din HG 1146/2006
SECTIUNEA a 4-a
Art. 8 (.....) angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru ca lucratorii sa dispuna de informatii adecvate si, daca este cazul, de fise de lucru referitoare la echipamentele de munca utilizate la locul de munca
Art. 9. -
(1) Informatiile si fisele de lucru prevazute la art. 8 trebuie sa cuprinda un numar minim de date referitoare la securitate si sanatate privind:
a) conditiile de folosire a echipamentelor de munca;
b) situatiile anormale previzibile;
c) concluziile care pot fi trase, acolo unde este cazul, din experienta acumulata in urma utilizarii echipamentelor de munca.
(2) Lucratorii trebuie sa fie atentionati in legatura cu riscurile la care sunt expusi, echipamentele de munca din imediata vecinatate a locului lor de munca, precum si asupra modificarilor prevazute a fi efectuate, in masura in care aceste modificari afecteaza echipamentele de munca situate in imediata vecinatate a locului lor de munca, chiar daca acesti lucratori nu utilizeaza direct aceste echipamente.
(3) Informatiile si fisele tehnice trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor vizati.
@inspectorssm
Intrebarea era despre diferenta intre instructiuni proprii si de lucru !
Nicaieri in nici un articol de lege nu este dat raspunsul.
Da, poate cita Hg1146/06 la instr. proprii, dar la cele de lucru, ii e mai folositoare cartea tehnica a utilajului.
Prima parte a intrebarii era:
-care este temeiul legal conf. caruia trebuie intocmite instructiuni de lucru?
da cartea tehnica a utilajului contine un capitol cu instructiuni de lucru si este f folositoare, dar trebuie intocmite instructiuni de lucru de catre fiecare angajator in parte cu termeni cat ma simplii pe intelesul lucratorilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructiuni de lucru si ssm OWARDO OWARDO 1-CUM poti face niste instructiuni de LUCRU daca nu ai carte tehnica a utilajului ? 2-POt instructiunile propii SSM - sa cuprinda ( sa fie integrate ... (vezi toată discuția)
Instructiuni flori9 flori9 Buna ziua, as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)