avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instructiuni de lucru si SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instructiuni de lucru si SSM

1-CUM poti face niste instructiuni de LUCRU daca nu ai carte tehnica a utilajului ?
2-POt instructiunile propii SSM - sa cuprinda ( sa fie integrate eventual s)i instructiunile de lucru .
In ce conditii legale ?..
Cel mai recent răspuns: OWARDO , utilizator 08:33, 26 Februarie 2019
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;
h) să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare;
HG nr. 1146/ 2006 privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea în munca de către lucrători a echipamentelor de munca
-art.8 Fără a aduce atingere prevederilor secţiunii a 5-a a cap. III din Legea nr. 319/2006, angajatorul este obligat sa ia măsurile necesare pentru ca lucrătorii sa dispună de informaţii adecvate şi, dacă este cazul, de fise de lucru referitoare la echipamentele de munca utilizate la locul de munca.
-art.10 Fără a aduce atingere prevederilor secţiunii a 7-a a cap. III din Legea nr. 319/2006, angajatorul este obligat sa ia măsurile necesare pentru ca:
a) lucrătorii însărcinaţi cu utilizarea echipamentelor de munca sa fie instruiti adecvat, inclusiv cu privire la riscurile posibile, determinate de utilizarea acestora;
b) lucrătorii prevăzuţi la art. 6 lit. b) sa fie instruiti adecvat.
Se observa ca instructiunile proprii ssm sunt diferite de instructiunile proprii de lucru/ informatii adecvate/ proceduri. Ambele au in vedere riscurile profesionale existente la locul de munca legate de locul de munca in organigrama firmei, de de riscurile proprii la utilizarea echipamentului de munca si de riscurile datorate desfasurarii activitatii/ meseriei.
Daca nu dispuneti de cartea tehnica in original si tradusa in l.romana si/ sau de instructiuni de utilizare, intretinere, verificare, autorizare, reparare, etc. nu puteti intocmi instructiuni proprii ssm si instructiuni proprii de lucru/ proceduri de lucru.
Puteti contacta o firma autorizata de catre ITM pentru a presta activitati ssm ca SEPP care daca dispune de instructiuni proprii ssm pentru un echipament similar din dotarea altei firme pentru care a prestat activitati, sa va poata adapta instructiuni proprii ssm, in functie de riscurile profesionale existente la locurile de munca si din firma dvs.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor ssm învatamant gimnaziu Dorina1961 Dorina1961 Bună ziua,vă rog frumos dacă mă puteți ajuta în complectarea fiselor ssm pentru prefesori,învățători,educatori,personal auxiliar și nedidactic ... (vezi toată discuția)
Factori de risc nicolae1960 nicolae1960 este obligatoriu ca angajatii sa detina o fisa a factorilor de risc (vezi toată discuția)
Em - mesaje afisate instructiuni de securitate a muncii mihavslelectro mihavslelectro Unde gasesc acest context in legislatia SSM? la fiecare loc de munca vor fi afisate la loc vizibil instructiunile de lucru si de protectie a muncii pentru ... (vezi toată discuția)