avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea concediului CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea concediului CM

Buna

Am si eu nevoie de o lămurire cu privire la o problema personala,
am lucrat la firma X la începutul lunii decembrie (05.12.2011) am fost chemat de către șeful meu direct sa ma anunțe ca postul meu sa ''desființat din motive economice" și trebuie sa încetăm activitatea cu data 05.02.2011 dar până la aceasta perioada nu trebuie sa mai merg la serviciu . ( asa se procedează la aceasta firma în 10 minute după ce semnezi acest agrement se taie accesul la căsuța de email și telefon mobil ,fiind firma de servicii ne mai având acces la email și telefon nu mai ai ce sa faci la serviciu. Eu mai aveam la aceasta firma de efectuat tot concediul anului aferent +12 zile din anul 2010, Întrebarea mea este următoarea ? dacă eu nu am efectuat acest concediu ei trebuie sa facă plata către mine a 33 zile de concediu + plata preavizului pana în data de 05.02.2012 ?
mulțumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 07:15, 6 Ianuarie 2012
In primul rand concediul este pe zile lucratoare,deci trebuie sa adaugati la acestea zilele libere din interval.In perioada de preaviz aveti dreptul la 4 ore libere din cele 8 ale unei zile de lucru pentru a va cauta un nou loc de munca.Practic dvs. ar trebui sa mai mergeti 10 zile la lucru din cele 20 de zile lucratoare cat este termenul de preaviz.Daca angajatorul va plateste salariul pe cele doua luni cred ca nu iesiti in pierdere.
Deoarece aveti dreptul la preaviz (art.75 alin.1), angajatorul va plati perioada de preaviz si in cazul in care a renuntat la prezenta dv. la unitate. Acest lucru ar trebui sa fie cuprins in notificarea prin care sunteti preavizata ca veti fi concediata.
Concediul de odihna restant (2010-2011) va fi compensat in bani la incetarea contractului (art.146 alin.4 CM).
@ghineaion: clauza la care faceti referire (4 ore libere) era cuprinsa in CCMN care nu mai este in vigoare. Actualmente, o astfel de clauza se aplica numai acolo unde este prevazuta in CCM aplicabil sau in RI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la preaviz egrindeanu egrindeanu Am fost angajat intr-o unitate bugetară şi mi s-a redus postul ( am cumulat pensia cu salarul). Am primit preaviz de 15 zile dar nu mai vreau sa merg la ... (vezi toată discuția)
Preaviz nelucrator mihaeladobrinoiu mihaeladobrinoiu Doresc sa stiu daca exista notiunea de preaviz nelucrator.Adica o societate comerciala decide sa concedieze un angajat si-i acorda cele 20 zile de preaviz pe ... (vezi toată discuția)