avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Exista posibilitatea ca angajatorul sa opereze in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Exista posibilitatea ca angajatorul sa opereze in carnetul de munca dar CAS sa nu fie platita catre stat?

exista posibilitatea ca in cartea de munca sa fie operat de catre angajator dar CAS sa nu fie platit catre stat?cum pot verifica?MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:30, 6 Ianuarie 2012
1. - CAS = contributii asigurari sociale pentru pensie;
- CASS = contributii asigurari sociale pentru sanatate.

2. - Pentru CAS mergeti la Casa de Pensii,sa intrebati;
- Pentru CASS mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa intrebati.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da, este posibil acest lucru ... sunt destule situatii de acest gen, in care angajatorul nu a achitat contributiile sociale , dar in carnetul de munca sunt trecute perioadele lucrate ...
ciprianSTOICA a scris:

exista posibilitatea ca in cartea de munca sa fie operat de catre angajator dar CAS sa nu fie platit catre stat?cum pot verifica?MULTUMESC



Da,exista posibilitatea ca angajatorul sa fi operat in carnetul de munca perioada lucrata,dar sa nu se fi platit contributiile aferente obligatorii (individuala si angajator)la CAS-contributie la pensie.,daca la aceasta contributie va referiti.
Unii confunda Cas-ul cu CASSul-contributie la sanatate.

Art.50,Legea 263/2010(legea pensiilor):
(1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii sectoriale.
(2) Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPP si casele de pensii sectoriale.

Asadar,solicitati printr-o cerere adresata Casei de Pensii judetene sa va elibereze un astfel de certificat si va veti lamuri.

Daca va referiti la contributia de sanatate,va adresati Casei ju. de Asigurari de Sanatate,care
pe baza codului numeric personal va livreaza imediat informatia daca figurati in baza de date ca fiind sau nu asigurat la sanatate in perioada respectiva./

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Virarea contributiei angajatorului la cas mirela.onciu mirela.onciu La ce institutie trebuie sa ma adresez pentru a afla daca la un moment dat intreprinderea la care am lucrat a virat atat contributiile retinute mie cat si pe ... (vezi toată discuția)
Verificare plati cas maria1415 maria1415 Unde pot verifica daca patronii au facut platile pentru contributia la pensie? (vezi toată discuția)
Calculare pensie romandaniela romandaniela Cat % din salariu se calculeaza la pensie? Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc. (vezi toată discuția)