avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter

Buna ziua,

Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni.
Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de gunoi.

Ma intereseaza sa stiu daca e corect ca apartamentelor de la parter sa le fie repartizate cheltuielile aferente liftului si acestui tronson de gunoi pe care eu nu le folosesc nici cand stau acolo iar acum cand nu sta nimeni cu atat mai mult.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:12, 8 Ianuarie 2012
Cheltuielile facute de asociatie pentru intretinerea permanenta a liftului (zilnic, revizii anuale, avarii, reparatii, avizari ISCIR...) se repartizeaza pe cota indiviza (suprafata utila) tuturor apartamentelor indiferent de etaj si de faptul ca sunt locuite sau nu.
Legea 230/2007 si HG 1588/2007, prevede posibilitatea ca adunarea generala sa aprobe prin hotarare ca proprietarii de la parter sau etajul unu sa nu plateasca costul energiei electrice consumate de lift, in anumite conditii prevazute de legislatie.

Costurile ocazionate de colectarea gunoilului, se repartizeaza proprietarilor, dupa acelasi criteriu avut in vedere de catre prestatorul de servicii. Firmele ce presteaza servicii de salubritate, de regula, factureaza asociatiei lunar in functie de numarul de persoane. Asa ca si asociatia trebuie sa repartizeze factura pe numarul de persoane ce locuiesc efectiv in imobil in luna respectiva. Care este situatia in asociatia dv? Poate veniti cu precizari!


Pentru gunoi nu trebuie sa platiti nimic, daca in apartament nu locuieste nimeni, deoarece aceasta cheltuiala se repartizeaza dupa numarul de persoane, asa cum este facut si contractul cu prestatorul serviciului de salubritate.
Repartizarea pe numar de persoane se face conform HG 1588/2007
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
Art. 35. - Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.


Ca sa fiti scutita de plata curentului de la ascensor, ar trebui ca acesta sa aiba un contor separat si energia electrica inregistrata pe el sa fie repartizata numai persoanelor care locuiesc de la et 2. in sus.
Plata ascensorului, asa cum este ea venita de la prestatorul de service ascensor este un abonament de service si acest tip de cheltuiala se repartizeaza pe cota-parte indiviza, deci o platiti si dv., ca proprietar a unei cote-parti indivize din proprietatea comuna.

Gunoiul nu se plateste pentru intretinerea burlanului de gunoi, ci pentru colectarea acestuia de la pubele la masina de gunoi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Multumesc de raspunsuri!
Am inteles cum e cu cheltuielile privind colectarea gunoiului si a curentului consumat de lift ce as vrea sa mai stiu este:
- daca se fac reparatii la tronsonul de gunoi parterul trebuie sa participe
- daca se fac reparatii la lift parterul trebuie sa participe?
Da, la ambele.
Problema participarii la cheltuielile de intretinere are doua aspecte:
- cheltuieli curente, de folosinta, cum ar fi faptul de a vi se colecta gunoiul sau de a urca cu liftul. Acestea se impart dupa cum este facut contractul, pe numar de persoane, pe apartament, pe cota-parte indiviza, dar aceste contracte sunt facute in concordanta cu legea si normele de aplicare.

- cheltuieli pentru intretinere si reparatii la proprietatea comuna.
Dv., ca oricare propriear din acea scara aveti in actul de proprietate prevazuta o cota-parte indiviza din proprietatea comuna. Trebuie sa va spun ca proprietate comuna inseamna tot ce este in afara peretilor interiori ai apartamentului dv, dar si instalatiile care va trec prin apartament si care folosesc si celorlalti prprietari (tevi verticale de apa, coloanele de canalizare, tevile verticale de caldura).
Fiind proprietar al unei parti din aceasta proprietate comuna, perpetua si fortata - acestia sunt termenii care o definesc - si in plus ea nu poate fi delimitata intre proprietari in sensul de a se spune ca X are jumatate din lift, Y are 10% din terasa masurata de colo pana colo etc., deci fiind proprietar al unei asemenea cote-parti indivize nedelimitate, trebuie sa participati la orice cheltuiala de intretinere si reparatii a acestei cote-parti care va apartine prezenta peste tot si nedelimitata.
La un bloc cu 2 scari, cu o singura asociatie,subsol comun, la conductele de scurgere delimitam prop. comuna si apoi trebuie sa tinem cont ca suma proprietatiilor[partilor] comune ale conductelor din subsol e compusa din prop.comuna conducte sc.1 si prop. comuna conducte sc.2,iar.repartizarea chelt. de reparatii nu se face la toate.ap. din bloc,inseamna ca propriet. comuna e divizata pe scari,aceasta este interpretarea corecta a art. din legea 230/2007 ?

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu reparatia liftului Pacolina9 Pacolina9 Buna ziua, as dori sa stiu cum este corect sa se repartizeze cheltuielile aferente reparatiei liftului. Este corecta repartizarea pe apartament sau pe numarul ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)