avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uzurparea de calitati oficiale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uzurparea de calitati oficiale

Buna seara! In cursul urmaririi penale, invinuitul este insotit de catre fratele sau, care se prezinta politistului de cercetari penale ca fiind avocat. Dupa ce invinuitul scrie declaratia, aceasta este semnata de catre politist, "avocat" si invinuit, de mai multe ori,pe fiecare pagina. Avand in vedere ca "avocatul" nu este de fapt avocat ( a fost student la drept,dar nu a terminat) fapta sa s-ar incadra la art. 240.CPen.
- Folosirea fara drept a unei calitati oficiale, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani Prezenta sa in calitate de aparator al invinuitului si semnarea acelor declaratii olografe, datate si stampilate cu stampila politiei, indeplinesc conditia
legii:"indeplinirea vreunui act legat de acea calitate" ? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
suparattul, utilizator
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 12:52, 30 Aprilie 2013
da, putem fi in prezenta acestei infractiuni si eventual, si a infractiunii de exercitare a unei profesii fara drept, in concurs ideal.
Raspunderea in acest caz se incadreaza in prevederile legii avocatilor.

Mai mult decat faptul ca reprezinta o infractiune si cel ce a facut asta va fi pedepsit, totdeodata a facut si un deserviciu persoanei anchetate in sensul ca daca pentru fapta respectiva era necesara asistenta juridica obligatorie, atunci toata urmarirea penala efectuata in cauza va fi nula.


Art. 1
(1) Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei.
(2) Profesia de avocat se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, denumita in continuare U.N.B.R.
(3) Constituirea si functionarea de barouri in afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire si de inregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatata si din oficiu.



Dar în cazul în care un Presedinte de Asociatie de Proprietari nu a fost ales, din 2010, conform legii 230/2007, de către Adunarea Generală a tuturor Proprietarilor, obligatorie să se tină anual (nu s-a mai convocat de către el nicio Ad. Gen. de 4 ani !), nu ar trebui încadrat cazul la Uzurpare de calităti oficiale, acel presedinte fiind chiar considerat functionar (public) ?
ART. 18
(2) Presedintele asociatiei de proprietari reprezintă asociatia în derularea contractelor angajate de aceasta si îsi asumă obligatii în numele ei.
(7) În cazul în care presedintele e în imposibilitatea de a-si exercita atributiile, acestea vor fi îndeplinite de către un vicepresedinte, numit de presedintele asociatiei de proprietari dintre membrii Comitetului Executiv, urmând ca ÎN TERMEN DE 90 DE ZILE DE LA DATA LA CARE SI-A DAT DEMISIA FOSTUL PRESEDINTE SÃ FIE CONVOCATÃ O ADUNARE GENERALÃ PENTRU A ALEGE UN NOU PRESEDINTE.

Plus că s-a aflat că are si cumul de functii - de Presedinte, dar si de Administrator, ceea ce e ilegal, incompatibil. A motivat aceasta prin faptul că astfel a făcut economii în bugetul Asociatiei (???!!!) NU MAI ZIC CÃ NU ERA ATESTAT ÎN FUNCTIA DE ADMINISTRATOR !
Functia de administrator poate fi îndeplinită de presedinte numai dacă asociatia cuprinde maxim zece (10) proprietari !
Este incompatibilă functia de presedinte de asociatie de proprietari cu functia de administrator de imobil în cadrul aceleiasi asociatii de proprietari, functie care să fie exercitată concomitent de o singură persoană.
Presedintele de asociatie detine autoritatea si limita de competentă să dispună decizii, iar administratorul de imobil, în calitatea de angajat al asociatiei de proprietari detine limita de competentă de executie a deciziilor reprezentantilor asociatiei de proprietari.
Există o evidentă incompatibilitate ca în eventualul raport juridic să existe înregistrată aceeasi persoană reprezentant legal: angajator (asociatia de proprietari) si angajat.
Art. 54. (1) Persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autoritătii administratiei publice locale, în baza unei hotărâri a Consiliului Local.
(2) Atestatul are drept scop certificarea calitătilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari.

ART. 55. Consiliile Locale, cu sprijinul aparatului propriu al Consiliilor Judetene, exercită controlul asupra activitătii financiar-contabile din cadrul Asociatiilor de Proprietari, din oficiu sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai Asociatiei de Proprietari.
Până acum, Primăria sau CLM nici măcar nu i-a clintit pe ilegalisti, cu toate că s-au făcut sesizări fără număr !
S-ar părea că Primăria a promis că se implică acum, când, prin Adunare Generală, după 4 ani, am reusit să-i schimbăm din functie, dar ei tot nu vor să cedeze, doar elicopterul să-i facă să dispară.
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
280366, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Barouri marciuc marciuc ce parere aveti despre unbr-unbr traditional? (vezi toată discuția)
Ccr referitor la constitutionalitatea dispozitiilor privind interzicerea constituirii şi funcţionarii de barouri în afara u.n.b.r. Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” În Monitorul Oficial al României nr. 259 din data de 17 aprilie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 155 din 17 martie 2015 ... (vezi toată discuția)
Cum sa devii avocat avocatnou08 avocatnou08 buna ziua. As vrea sa stiu si eu care sunt etapele sa devi avocat si cati ani trebuie sa le urmam pana putem spune ca vom fi avocati. multumesc anticipat. (vezi toată discuția)