avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - cauza infidelitate . Ce se intampla cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - cauza infidelitate . Ce se intampla cu copilul ?

Va rog sa ma ajutati cu o parere avizata daca puteti.
In cazul unei casatorii de 6 ani in care sotul inseala , cum va decurge divortul ?

Sotia a vorbit cu amanta la telefon , exista cateva mesaje in care amanta nu da nici un detaliu si nu recunoaste nimic .


Cu aceste dovezi ar fi de ajuns sa intenteze proces impotriva sotului pe motiv de infidelitate ?
Daca sotul deschide proces inainte , e mai bine pt el ?


Cu copilul ce se va intampla ? Poate afecta custodia comuna in cazul in care se dovedeste infidelitatea ?

Un avocat bun ar putea ajuta sotul infidel sa castige custodie comuna si sa scape de acuzatia de infidelitate ?
Stiu ca-i amuzanta situatia , dar vreau sa-i fie lui bine in primul rand si nu vreau sa iasa sifonat din toata situatia asta !
Sotia nu e de acord cu un divort pe cale amiabila , cu siguranta va aduce in fata infidelitatea lui...
Custodie comuna ce inseamna de fapt ? Va putea vedea copilul cand vrea ?
Custodia comuna (sau exercitarea autoritatii parintesti asa cum este denumita in noul cod civil) da dreptul ambilor parinti sa se implice si dupa divort, in mod egal in problemele ce privesc cresterea si educarea minorului. Astfel, deciziile privind copilul vor fi luate in continuare in comun.

Art. 397 - NCC
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Chiar daca deciziile vor fi luate in continuare in comun, domiciliul minorului va fi stabilit in principiu la parintele cu care locuieste in mod statornic, sau in cazul in care a locuit cu ambii parinti, la unul dintre ei, in functie de interesul superior al copilului.

Art. 400 - NCC
Locuinţa copilului după divorţ
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

In acest caz, parintele separat beneficieaza de un program de legaturi personale cu minorul.

Conform art 402 ambii parinti contribuie la cresterea si educarea minorului. In practica se dispune ca parintele separat sa contribuie cu o anumita suma de ani la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului.

Art. 402 - NCC
Stabilirea contribuţiei părinţilor
(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.


Art. 403 - NCC
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.


Ideal ar fi totusi ca parintii sa ajunga la o intelegere, asa cum au scris mai sus si colegii mei. :)




.

Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
...este autoritate parinteasca comuna nu custodie comuna ca la americani ( alt sistem de drept) ....adica teoretic are drept de vizitare si trebuie sa participe la toate deciziile privitor la minor...dar daca sotia ii iingradeste aceste drepturi tot la instanta si drept de vizitare se ajunge....

faptul ca a fost infidel este motiv de divort...poate sa nu influenteze instanate in ce preiveste exercitarea drepturilor parintesti...depinde de probe, instanta...dar in primul rand de avocat si modul in care este condus procesul...
Degeaba se agita ea cu motivul infidelitatii pt ca nu are nici o proba si nici nu o sa aiba !

Inca o intrebare : Faptul ca sotia ameninta foarte des cu sinuciderea si are iesiri necontrolate care afecteaza psihicul copilului , poate fi adus in instanta ?
Ar trebui sa dovediti aceste afirmatii. Dvs. ar fi bine sa nu va prezentati in instanta ca martor pentru ca riscati sa ii faceti zile grele amantului.

Alte discuții în legătură

Infidelitate- divort cu minor cryssm cryssm daca sotul meu ma inseala,si si-a dus copilul la amanta ,....pot avea castig de cauza asupra tutelei minorului?spre ex daca as duce copilul la psholog si ... (vezi toată discuția)
Ce probe ale infidelității trebuie să aducă soția la divorț, și cum să procedez ca să ies cât mai bine din proces? Raluca9876 Raluca9876 Buna ziua, Ce probe trebuie sa aduca sotia inselata la divort? Am deocamdata o poza (cu sotul meu si amanta) si niste conversatii de pe messenger. Sunt ... (vezi toată discuția)
Am probe că soția are relații extraconjugale. se pot aduce aceste probe în instanță în vederea obținerii custodiei copiilor? bogdan.bociu bogdan.bociu Eu am probe concrete cum ca sotia mea are relatii extraconjugale ( inregistrari audio, video, martori ). Chiar au fost impreuna intr-un alt judet, cazati la ... (vezi toată discuția)