avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... aderare imobil ANL la o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

aderare imobil ANL la o asociatie de proprietari

Legea nr. 89/2008 modifica Legea nr. 152/1998 privind infintarea ANL prin introducerea unui art nou si anume:"Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa initieze procedurile legale pentru înfiintarea asociatiilor de proprietari în cladirile de locuit pe care le administreaza si în care sunt situate locuinte pentru tineri destinate închirierii, dupa vânzarea catre chiriasi a 3 unitati locative din cladire."
n aceste conditii proprietarul (PRIMARIA) unui imobil ANL poate adera la o asociatie de proprietari?
Cel mai recent răspuns: georgelgica , utilizator 11:07, 22 Octombrie 2008
In problema sesizata de dvs. trebuie sa coroboram urmatoarele prevederi din 2 acte normative diferite:

Lege privind asociatiile de proprietari 230/2007
Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.

Lege nr. 89/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte
Art. 6^3.
(5) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa initieze procedurile legale pentru infiintarea asociatiilor de proprietari in cladirile de locuit pe care le administreaza si in care sunt situate locuinte pentru tineri destinate inchirierii, dupa vanzarea catre chiriasi a 3 unitati locative din cladire.

Rezulta ca, infiintarea, organizarea si functionarea unei asociatii de proprietari se face in cladirile de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat. Pe cale de consecinta, in blocurile ANL, dupa vanzarea catre chiriasi a cel putin 3 unitati locative, vor exista cel putin 3 proprietari persoane fizice.
Locuintele pentru tineri fac obiectul proprietatii private a statului si sunt doar administrate de autoritatile administratiei publice locale, care au obligatia conform prevederilor legale sus-citate, sa initieze procedurile pentru infiintarea asociatiei de proprietari in cladirile ANL. Deci, primaria nu e proprietar si nu are cum sa adere la asociatia de proprietari dintr-un bloc ANL.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Cu alte cuvinte, dupa vanzarea a cel putin 3 locunte din imobil se poate infiinta o asociatie sau se poate adera la una existenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocuri anl omul70 omul70 Blocurile ANL pot fi administrate de o asociatie de proprietari? Se stie ca proprietarul blocurilor ANL este chiar Agentia Nationala a Locuintei iar legea ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari pentru chiriasii la stat Quakie Quakie Buna ziua. Ma numesc Daniel si am primit de cativa ani apartament social de la stat la care platesc chirie in urma unei evacuari. Bineinteles ca nu putem ... (vezi toată discuția)
Se poate anula o hotarare a consiliului local? alinandre alinandre Buna ziua, Am un dosar depus la primaria sector 4 din anul 20001,in septembrie 2009 s-a dat o hotarare a cons.local prin care s-a aprobat lista de ... (vezi toată discuția)