avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... termen prescriere abuz
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

termen prescriere abuz

in cat timp se prescrie abuzul in serviciu, dar abuzul de drept?
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 21:52, 24 Ianuarie 2012
Sunt mai multe infractiuni privind abuzul in serviciu, la care va referiti?
Si ce intelegeti prin abuz de drept?
ART. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
ART. 123
Întreruperea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
ART. 124
Prescripţia specială
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 122 este depăşit cu încă jumătate.
ART. 125
Prescripţia executării pedepsei
Prescripţia înlătură executarea pedepsei principale.
Prescripţia nu înlătură executarea pedepselor principale pronunţate pentru infracţiunile contra păcii şi omenirii.
abuz in serviciu contra intereselor persoanei
abuzul de drept nu e pedesit cu un anumit nr de ani?

din pacate ma refer la o concediere abuziva facuta de o persoana juridica. Multumesc pt raspunsul deosebit de clar si pentru orice alta clarificare sau informatii,
ma intereseaza doar o amenda penala pentru ei si sa imi dea toate drepturile si nu inteleg cum de este permis de lege ceea ce au facut......
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
ContSters83715, utilizator
ati contestat concedierea abuziva ?
cand ati fost concediat ?
am contestat pe litigiu de munca, am fost reintegrat pe fond si am pierdut la recurs, fiind din nou concediat (oare tot la aceeasi maniera ..."legala"? ramane de vazut intrun alt proces separat.)

insa, m-am gandit foarte mult si consider ca si fapta firmei trebuie pedepsita intrun fel, adica nu este adminisibil si permis si tolerabil asa ceva, deci nici legal... iar fapta persoanei juridice nu poate fi analizata decat pe penal, nu este o simpla concediere, ci cineva care a facut-o.

Mi se pare sau este si un fals si uz de fals, aceasta "decizie" inventata?

eu m-am multumit cu abuz in serviciu si abuz de drept si orice alt abuz, deoarece nu doresc pedepsirea cuiva anume, nu am mers pe fals. Mai mult decat amenda penala nu ar trebui sa primeasca.

si la a doua concediere s-ar putea tot pe penal sau pe la cedo sa ne vedem, dar numai dupa ce se incheie si al doilea litigiu de munca ( daca nu se incheie cu bine din tot felul de motive... interpetari...etc)

deci prescrierea e 5 ani pe penal pt persoane juridice...nu trei...
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
ContSters83715, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie raspundere penala teona11 teona11 care este limita de prescriptie raspundere penala? de la inceperea savarsirii infractiunii pana................? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Codul penal cozmaiulian cozmaiulian se prescrie o fapta penala dupa un anumit timp ?? (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)