avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Realizarea de venituri in timpul concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Realizarea de venituri in timpul concediului de crestere a copilului

Buna seara!
Am urmatoarea intrebare:
O persoana care se afla in concediul pentru cresterea copilului si beneficiaza de indemnizate pt crestere copil pana la 1 sau 2 ani poate realiza venituri cu forme legale? ... cum ar fi activitati de incheiere de asigurari(agent de asigurari)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:48, 16 Iulie 2012
Nu are voie sa realizeze niciun venit. In cazul in care va realiza venituri, se considera ca si-a reluat activitatea in munca si nu va mai beneficia de indemnizatia de crestere
1. Daca beneficiaza de indemnizatie in baza OUG nr.111/2010, a.
art. 16 alin.2 din OUG nr.111/2010 prevede ca, dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (5) si (6) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
.....

Asadar , daca a optat pentru un CCC de 2 ani si copilul a implinit varsra de 1 an poate realiza venituri fara a i se suspenda plata indemnizatiei ....

2. Daca beneficiaza de CCC in baza OUG nr.148/2005, atunci nu poate realiza venituri intrucat i se va suspenda plata indemnizatiei.
art.12 (2) : Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.
Buna ziua!Raspunsul la o astfel de intrebare il cautam si eu. O persoana care beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului nu poate realiza venituri nici macar rezultate in urma unui contract de colaborare?De altfel, m-ar interesa sa stiu daca pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului e nevoie de plata unor contribute sau doar de realizarea unor venituri impozabile (eu am realizat venituri immpozabile, dar nu am platit nicio contributie la stat, ci doar impozitul pe venit,16%) timp de 12 luni?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati mindependente si venituri din activitati agricole impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Pe perioada CCC nu se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit, decat in anumite conditii.
1. Raspunsul la prima intrebare vi l-a dat colegul meu, @freeelis.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu este o conditie sa platiti contributiile sau impozitele ci numai sa aveti venituri profesionale impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil daca nu am loc de munca catalincata12345 catalincata12345 Buna seara!!In viitorul apropiat ma gandesc serios sa mai fac un bebe,dar problema este ca nu am un loc de munca si nu realizez niciun venit.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Demisie si plata dividende pentru indemnizatie ccc manuelaconect manuelaconect Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificarile urmatoare: 1. Daca am demisionat in februarie (la acest angajator am lucrat 12 luni) dar pana in ... (vezi toată discuția)
Prenatal carmen1987 carmen1987 Am o nelamurire. Sotia este angajata cu norma intreaga, iar in scurt timp urmeaza sa intre in prenatal. De curand am deschis un II * interprindere individuala* ... (vezi toată discuția)