avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare eferitoare la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare eferitoare la intretinere

Buna ziua,

Am o intrebare. Stau in chirie in Bucuresti, dar in ultimele 3 luni am fost ocupat cu mai multe drumuri de serviciu care m-au purtat prin strainatate si nu am avut timp si ocazie sa verific si sa transmit inidicele contoarelor catre administrator. Inainte de Craciun m-am intors si am reusit sa predau indicii si administratorul mi-a calculat o suma normala de aproimativ 40 de lei. Pe lunile precedente, cand nu am putut preda contoarele mi se pare insa ca mi-a trecut din burta suma maxima, deoarece pe 2 luni am restante de peste 900 de lei. Am vazut jos un anunt ca in cazul in care nu reusesc sa predau la timp indicii va trebui sa platesc ceva suma maima, dar nu am avut timp sa citesc si nici nu mi se pare legal. Avand in vedere ca nu am consumat energie termica sau apa de aceasta valoare, as vrea sa stiu daca pot contesta suma sau daca sunt nevoit sa platesc aceasta suma astronomica nejusitificata.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:23, 11 Ianuarie 2012
In cazul in care nu transmiteti indexurile contoarelor fie de apa, fie de energie termica, vi se calculeaza consumul in sistem pausal. De ce nu faceti cerere de scoatere de la calculul cheltuielilor de intretinere atunci cand plecati pentru mai mult de 2 saptamani din apartament?
Domnule IonutPintea dumneavoastra sunteti atat de preocupat, incat nu aveti timp nici sa cititi un anunt pana la capat, pentru ca singur spuneti asta. Deaceea,va recomand sa cititi bine anuntul,lista de plata , ce nu intelegeti privitor la sumele de acolo defalcate, sa discutati mai intai situatia acolo unde platiti intretinerea si numai dupa toate acestea sa ne dati mai multe amanunte. Asta, ca sa putem oricine de pe forum sa cunostem situatia exacta , sa ne dam cu parerea si sa incercam sa va ajutam.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
johnpescar, utilizator
1 pentru apa administratorii aplica regulamente interne.
Unii repartizeaza diferenta celor care nu dau indexul,altii pun 0, altii aplica o norma care spune 5.1 m3/persoana la apa rece si 3.3m3/persoana la calda de persona.
In toate cazurile trebuie sa determini pe locatari sa iti dea cumva indexul.
Oricum se va face reglarea la urmatorul index citit .Mai exact se va face reglarea pe parcurs.
Dai un index luna ianuarie sun cel pus de el ai 0 la apa.
Luna urmatoare iar dai un index sub cel pus de el iar ai 0 si tot asa pana ajungi sa daiunul peste al lui.
1 Asadar este corect

2La caldura e mai complicat.Daca aveati repartitoare cu unde radio nu dadeati nici un index.
Conform legii [ link extern ]
Art. 5. din legea 343/2010
(3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în
următoarele cazuri:
d) după împlinirea a trei luni în care proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea
repartitoarelor. Consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului;

Ps: daca nu aveti timp sa cititi tot mesajul concluzia e ca este corecta treaba.La apa se regleaza pe parcurs si la caldura doar daca face dv o cerere.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
w_v_w_v, utilizator
Poate daca ar avea timp ar fi bine sa compare costul intretinerii apartamentului respectiv cu ale altor apartamente similare de pe scara.
La un apartament de 3 camere 900 lei pe doua luni mi se pare normal (450 le/luna). Am vazut ca numai caldura poate fie 300-400 lei/luna.
Apoi asa cum citim din mesajul initial, ducand indexul (probabil apa), s-ar fi calculat doar 40 lei ceea ce poate insemna ca administratorul a facut regularizarea vazand acum indexul.
Sugestia de a face cerere de scoatere de la intretinere daca pleaca mai mult de 15 zile, este buna dar nu duce decat la scaderea cheltuielilor repartizate pe numar de persoane si acestea pot fi consumul de energie electrica comun si salubritatea (7-10 lei/persoana/luna), in rest majoritatea costurilor fiind repartizate pe cota indiviza si conform indexului aparatelor (sau estimativ sau pausal) fara legatura cu faptul ca apartamentul este sau nu locuit mai mult sau mai putin de 15 zile.
Contestarea sumelor de pe lista lunara se face in maxim 10 zile de la data afisarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare apa rece centrala termica de apartament adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie o modalitate si baza legala pentru aceasta in cazul in care 2 luni de zile eu am 3 persoane cu centrala termica de ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietari cu centrala versus proprietari fara . alin76 alin76 Buna ziua . As dori sa imi spuneti daca este corect ca proprietarii cu centrala si apometre sunt obligati prin lege sa plateasca la pausal diferentele de ... (vezi toată discuția)
Recalculare cheltuieli intretinere estimate eriagopha eriagopha Buna ziua, sunt un proprietar al unui apartament in care nu locuieste nimeni de peste un an. Apartamentul este contorizat la apa rece , calda si caldura, dar ... (vezi toată discuția)