avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarire care tine loc de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarire care tine loc de vanzare-cumparare

As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr 2001.Parati sunt trei mostenitoare ale promitentului vanzator.In 2001 dupa ce s-a incheiat antecontractul, la termenul stabilit in antecontract partile se prezinta la notar si incheie contractul de vanzare in forma autentica.In 2006 are loc un proces prin care contractul de vanzare este desfiintat prin hot jud.datorita unei nulitati exprese prev in Lg 18 (nu se pot instraina terenurile pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in circuitul civil al terenului)
Mai este sau nu mai este valabil antecontractul pentru a cere o astfel de actiune?
P.S nulitatea contractului de vanzare-cump. a fost constatata din oficiu de inst care a fost investita sa judece titlu promitentului vanzator si contractul incheiat, intr-o actiune formulata de primar.
Cel mai recent răspuns: Chiriac Roxana , Avocat 10:36, 24 Octombrie 2008
Speta e interesanta, dar eu tocmai mi-am ridicat ochii dintr-un vraf de inscrisuri de alta natura si mi-e cam greu sa mai ...gandesc.

"Bunul simt" ma indeamna sa caut cam orice impotriva valabilitatii acestei promisiuni.
Fiind vorba de un bun restrictionat temporar, din anumite ratiuni (desi ca naiba stie ce au gandit cei care au scris teremnul de 10 ani care curge de nu se stie, prea bine, cand) in privinta circulatiei prin acte intre vii, promisiunea incheiata in timpul acestei restrictii ar fi fost valabila cu conditia ca data perfectarii vanzarii sa fie stabilita dupa data incetarii restrictiei (altfel iese: ad imposibilum nula obligatio).

Pe de alta parte, obligatia de a face cuprinsa in promisiune ... a fost executata voluntar de catre debitor (prin incheierea contractului adica printr-o plata in sensul art 1092 si urm cod civ. = mijloc de stingere a obligatiilor). Dar o instanta a venit si a spus... pardon, executarea acestei obligatii nu era posibila pt ca... si a anulat contractul.
Oare putem "resuscita" promisiunea asta ori a devenit caduca, independent de culpa vreuneia din parti?
Ce refuz de executare ar trebui sa suplineasca instanta care ar pronunta o hot care sa tina act de vanzare cumparare?
Sunt prea obosita...sper ca intelege cineva cam pe unde bat.

Acest tip de actiune reprezinta in fapt o executare in natura a unei obligatii de a face prin intermediul instantei.
De aceea zic ca nu se poate considera un refuz de executare, pt ca obligatia de a face a fost executata voluntar, prin urmare lipseste exact obiectul actiunii, pretentia concreta a reclamantului.
El de fapt cere o noua vanzare cu noi mostenitori, prevalindu-se de acest antecontract.
Deci d-na avocat Romascanu ati inteles perfect ceea ce am vrut eu sa evidentiez.
P.S acest antecontract a fost incheiat deoarece cumparatorul era plecat din tara si nu vroia sa scape terenul lasind o procura faratelui si de aceea a cerut acest antecontract si in mod expres un termen de a se prezenta la notar vanzatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti steelboy_dexter steelboy_dexter Buna Ziua! Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei ... (vezi toată discuția)
Revocare antecontract de vanzare cumparare teren agricol la initiativa vanzatorului PRONET PRONET Buna ziua, Am auzit multe variante pe aceasta tema atat din discutiile avute cu unii notari cat si din discutiile avute cu avocati. Nu-mi este clar pana la ... (vezi toată discuția)