avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM plangere penala pentru motive care nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM plangere penala pentru motive care nu au legatura cu functia detinuta

Este legala suspendarea CIM daca angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului pentru motive care nu au legatura cu functia detinuta ?

Din ce am observat din literatura de specialitate (Ticlea) si jurisprudenta o asemenea suspendare pentru formularea unei plangeri penale pentru motive care nu are legatura cu functia detinuta ar fi nelegala si ca in acest caz angajatorul ar putea uzita de cercetarea disciplinara.

Punctul meu de vedere este ca suspendarea este legala dar as vrea sa vad si alte pareri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 12 Ianuarie 2012
Art. 52 (1) C.mun. dispune ca , contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.....
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
.....

1. Suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. b) C. muncii este facultativa pentru angajator si nu obligatrie.

2. Suspendarea contractului individual de munca in temeiul acestui articol ar opera numai pentru motivul ca salariatul a fost trimis in judecata pentru o fapta penala incompatibila cu functia detinuta,

3. Per a contrario, suspendarea nu opereaza in cazul formularii unei plangeri penale pentru fapte care nu au legatura cu functia detinuta de salariatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim ca urmare a plingerii penale facute de catre angajator sau informare preaviz concediere in urma desfiintarii posturilor? veronapetrona veronapetrona Am doua angajate cercetate pentru fals, uz de fals si delapidare; am depus plingere penala pentru a putea suspenda CIM -ul celor doua in luna decembrie; acum ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract individual de munca petre-petre petre-petre Buna ziua. Mai este actual paragraful din Legea 53/2003 actualizata, respectiv partea din lit. b, art 52, prin care angajatorul suspenda contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca lumi007 lumi007 Buna ziua , daca in cadrul unei activitati,se presupune ca un angajat a comis o infractiune in care este implicata si politia ,pentru ce perioada i se poate ... (vezi toată discuția)