avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura irevocabila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura irevocabila?

cineva m-a imputernicit sa ii vand terenul, sa-i fac cadastru, etc printr-o procura in care scrie ca este irevocabila si ca acesta a primit suma de bani pt teren. din cate stiu eu procurile oricum se revoca. daca acesta revoca procura eu ce pot sa fac? doar sa-mi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: vreau_sa_stiu , utilizator 12:09, 22 Octombrie 2008
Menţionarea irevocabilităţii procurii poate fi privită într-un singur sens: anume, că mandantul nu va revoca el însuşi mandatul.

Chiar şi aşa, trebuie să ştiţi că există situaţii, reglementate de lege, în care mandatul încetează de drept: moartea mandantului, punerea lui sub interdicţie, falimentul lui, situaţii aplicabile şi în cazul în care ele survin în persoana mandatarului.

Înţeleg că, în fapt, în contractul pe care îl veţi încheia, veţi avea dubla calitate de mandatar al vînzătorului şi de cumpărător. Dacă e aşa, procura vă va folosi doar dacă cuprinde şi preţul vînzării. O spune legea notarilor publici. Mă întreb de ce nu aţi încheiat un antecontract.

Dacă însă aţi avut în vedere doar o operaţiune speculativă (respectiv aţi achitat mandantului un preţ, urmînd ca dumneavoastră să încasaţi alt preţ, mai mare, şi să păstraţi diferenţa), nici în acest caz nu sunteţi acoperit 100%.
Dacă nu s-a prevăzut preţul în procură, tot ceea ce încasaţi se datorează mandantului. Iar dacă s-a prevăzut, mandatul poate fi revocat, totuşi, de către mandant, chiar dacă a făcut menţiunea irevocabilităţii lui. Este un act unilateral care nu a dat naştere unor drepturi în favoarea dumneavoastră, astfel încît revocarea lui nu vă lezează niciun drept, dumneavoastră putînd cere, eventual, daune interese pentru revocarea intempestivă, dacă această revocare v-a produs daune.

Sigur, suma de bani pe care i-aţi achitat-o va trebui restituită.

Liviu S.Bordaş
va multujmesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)
Procura speciala pentru vanzare teren henriettebondar henriettebondar Petentul X a fost mandatat prin procura speciala pentru vanzarea unui teren ,in continutul actului se specifica faptul ca poate sa-si vinda si lui ... (vezi toată discuția)
Bună seara Știu că o procura specială notarială, privind ... Dan55 Dan55 Bună seara Știu că o Procura Specială Notarială, privind vânzarea unui imobil, are o valabilitate de trei ani, dacă nu este revocată. Acum ... (vezi toată discuția)