manolescuflorin a scris:
Consideraţi că este corect ca ,sub protecţia anonimatului, să fi jignit la un articol publicat pe net.
Intrebarea e retorica. Va raspund pe masura, desi nu imi dau seama in ce fel va poate satisface - nu e corect. Nici sub protectia anonimatului si nici la lumina zilei.
E vorba de comentariile făcute în subsolul articolului.Poliţia sau procuratura ar trebui să se sesizeze sau nu?
Insitutiile mentionate nu au capacitatea necesara (nici logistica si nici ca resursa umana) pentru a interveni in astfel de situatii. E un adevar statistic si e mult mai usor de demonstrat prin portarea situatiei din virtual in real: sunteti injurat sau agresat pe strada. Daca intamplator un echipaj de politie asista la eveniment... teoretic acesta are obligatia de a interveni si tot teoretic ne putem imagina ca o va face. Practic... ramane de vazut. Dar daca echipajul de politie nu se afla in zona (asa cum nu se afla nici in zona virtuala in care ati fost agresat), cum credeti ca s-ar putea "sesiza", fara ca Dvs sa faceti o plangere in acest sens?
Se poate afla IP-ul sau ID-ul celor care adresează în mod înjurios?
1. Nu imi dau seama la ce va referiti cand spuneti "ID". "ID"-ul meu este cga43 - va foloseste la ceva?
2. Teoretic, adresa IP se poate afla, mai intai prin intermediul logurilor pastrate la proprietarul platformei respective (portal, sit, forum) si apoi prin intermediul logurilor pastrate la furnizorul de servicii electronice care a pus adresa IP la dispozitie celui / celor care v-au adresat injurii, insa aceste date nu vor fi puse la dispozitia Dvs, ci la dispozitia institutiilor abilitate, daca faceti o plangere in acest sens.
Pentru a limita fenomenul, proprietarii acestor platforme de comunicare ar trebui sa instituie policy-uri (masuri de securitate) care sa impiedice sau cel putin sa ingreuneze publicarea mesajelor injurioase. In general (si din pacate), aceste policy-uri nu sunt instituite din ratiuni pur comerciale - mai putini 'bagatori de seama' inseamna mai putin trafic. Mai putin trafic inseamna mai putina audienta. Mai putina audienta inseamna mai putine afisari ale reclamelor. Mai putine afisari ale reclamelor inseamna mai putine venituri pentru proprietarul platformei de comunicare. Este acelasi cerc vicios ca si in cazul platformelor traditionale de comunicare - "nu vrem sa otevizam audienta, dar nici nu putem sa ne lipsim de audienta care e deja otevizata, nu ne putem permite s-o abandonam in bratele concurentei. Prin urmare suntem fortati de imprejurari sa otevizam audienta, sau cel putin sa-i furnizam necesarul de furaj imbecilizant".
Ce puteti face?
- ignorati pur si simplu acest tip de "feedback". sunteti doar unul dintre zecile de mii de indivizi agresati in acest mod.
- daca nu puteti sa-l ignorati, nu mai publicati articole prin intermediul acestor platforme. publicati intr-un mediu cu vizibilitate mai mica, dar care e (macar aparent) mai curat.