avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala-act ad CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala-act ad CIM

Codyul muncii:
" Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca."

Care este durata maxima ce se poate stabili printr-un astfel de act aditional la contract?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Cutean , Consilier juridic 13:13, 14 Ianuarie 2012
Legea nu stabileste o perioada o anume!Inainte exista legea nr. 40/2011,in care se stabilea ca salariatul era obligat sa munceasca in favoarea angajatorului ce a avut initiativa formarii profesionale era reglementata de legiuitor: „cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala”, cu urmatoarele conditii ce trebuiau indeplinite cumulativ:
- acestea sa fi avut o durata mai mare de 60 de zile;
- participarea la o astfel de formare profesionala sa fi presupus scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru ori scoaterea integrala din activitate;
- toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sa fi fost suportate de catre angajator.

Dupa modificarile aduse,Codul muncii reglementeaza, in art. 198, si interdictia salariatului de a inceta contractul individual de munca daca a beneficiat de formare profesionala initiata de angajator, stabilind ca:
- aceasta interdictie subzista pe o perioada stabilita (prin negociere) prin act aditional, perioada in care salariatului va presta munca in favoarea angajatorului sau;
- nerespectarea ei determina obligarea salariatului la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)