avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refacere state salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refacere state salarii

Buna ziua
Vreau sa supun atentiei dvs o situatie mai putin obisnuita.
La o soc com s-au platit tot anul trecut (in fiecare luna) ore suplimentare atunci cand acesta au fost efectuate ,calculul salarial fiind facut pe baza pontajului .In pontaj existau trecute aceste ore suplimentare.
Plata salariilor se face prin OP individual catre fiecare salariat.
La momentul semnarii OP-urilor dna administrator avea statele,pontajele si Op-ul fiecarui salariat.
toate au fost semnate la momentele respective si fiecare salariat si-a incasat banii.
Acum dupa un an de zile dna adminiatrator doreste refacerea statelor,a pontajelor si sa se trimita angajatilor notificari in care sa se specifice ca dintr-o eroare de calcul au primit mai multi bani decat trebuia.
apoi in luna urmatoare din drepturile cuvenite sa li se retina ceea ce considera dansa ca s-a platit in plus.
este corect ,este legal sa procedeze in aceasta maniera atata timp cat a vazut pontajele,statele ?atata timp cat ea a semnat Op-urile.
va rog orice raspuns sa fie argumentata cu baza legala.
multumesc pentru orice raspuns

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:23, 16 Ianuarie 2012
Nu mai sunt statele de plata originale si pontajele? In ele se poate verifica daca a fost eroare sau nu.
1. Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

sau

2.In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
In acest sens, acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
Ba da sunt si statele si pontajele originale.
insa dna administrator spune (dupa ce domnia sa a semnat statele si Op-urile facute individual ptr fiecare salariat),ca nu trebuiau platite acele ore suplimentare.
si ca acum trebuie refcaute pontajele si statele ,declaratiile,diminuate cu valoarea orelor suplimentare.
Si cum justifica aceasta eroare ? ... intrucat recuperarea sumelor platite in plus constituie o procedura complexa ....
foarte simplu justifica doamna si anume: nu am avut timp sa ma uit pe state,le-am semnat pur si simplu dar acum vom face notificari cum ca acele ore nu trebuiau platite si oamenilor sa li se retina din drepturile curente acele sume platite in cursul anului trecut.
eu nu am auzit pana acum o astfel de justificare "legala" ,de aceea va intreb si pe dvs ,poate cine stie nu gandesc eu corect.
multumesc

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare platite pt reparatii defecte de calitate ? oti oti buna dimineata care credeti ca este posibilitatea pentru un angajator sa si recupereze pierderile cauzate de defectele de calitate ale produselor executate ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)