avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea patrimoniala

Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie:
Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, nerespectand regulile impuse.
Ptr. asta a primit o sanctiune cf. RI si a fost obligat la acoperirea pagubei produse. Intre timp s-a reparat defectiunea, iar suma facturata trebuie imputata salariatului in cauza.
Acum vin si intreb: art.257 din Codul muncii spune ca suma stabilita ptr acoperirea daunelor cauzate de angajati se retine in rate lunare din drepturile salariatului dar art.1692 nu-mi da voie decat daca am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
DECI nu pot sa emit decizie de imputare si sa fac retinerile din salariu aceasta nemaiconstituind titlu executoriu
ATUNCI ce fac? Solicit angajatului nagajament de plata?
Precizez ca dauna e mai mica de 5 salarii minime, deci poate fi achitata prin acordul partilor,
Va rog ajutati-ma, sa nu intru sub incidenta legii,. Daca dupa ce-i fac retinerea ma actioneaza in judecata ca am incalcat art 169?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 16 Ianuarie 2012
Se poate face recuperarea pagubei prin acordul partilor in baza notei de constatare insusite. Se evita astfel si eventuale cheltuieli de judecata.
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt :
- actiune in instanta , in acest sens se merge pe art.254 alin.1 C.mun.

- acordul partilor, in acest caz devin incidente prevederile art.254 alin.3 si 4 C.mun. Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele: recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată; descrierea pagubei; cuantumul şi modul de stabilire al acesteia; modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)
Recuperarea prejudiciului mitreavaly mitreavaly Mi se poate imputa un prejudiciu bănesc pentru o muncă pe care am prestat-o deși nu aveam calificarea profesională necesară? Dacă angajatorul constată ... (vezi toată discuția)