avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investire cu formula executorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investire cu formula executorie

Buna ziua,


Care este termenul in care se poate investi cu formula executorie o hotarare judec. definitiva? si daca nu se investeste ce se intampla?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:57, 16 Ianuarie 2012
In termenul de prescriptie al obligatiei ce poate fi executata silit - 3 ani.
daca nu se investeste, nu o puteti executa silit.
Termenul de 5 ani este pentru obligatiile fata de stat (impozite, taxe). Intre persoane fizice sau juridice termenul de prescriptie este de 3 ani.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 introduce modificari consistente si in ceea ce priveste termenele de prescriptie.
Doua sunt termenele de prescriptie care se aplica in domeniul contraventiilor:
Primul termen este cel in cadrul caruia agentul constatator are posibilitatea de a constata fapta ce constituie contraventie si de a aplica sanctiunea amenzii. Acest termen este de 6 luni de la data savarsirii faptei. De la aceasta regula sunt doua exceptii. Prima vizeaza contraventiile continue. O contraventie continua este aceea in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp. Un mare numar de contraventii din domeniul fiscal au acest caracter.
Cea de a doua exceptie este reprezentata de contraventiile prevazute de Codul de procedura fiscala care se constata de organele prevazute de acesta. In acest caz, termenul de prescriptie a dreptului de a constata contraventii este de 5 ani.
Cel de-al doilea termen de prescriptie este cel in cadrul caruia amenda aplicata trebuie sa fie executata. Adica, organele abilitate cu aplicarea masurilor de executare silita trebuie sa incaseze amenda. Acest termen este, incepand cu data de prescriptie 1 ianuarie 2004, de 5 ani.
Daca creditorul nu intelege sa investeasca cu formula executorie hotararea,pe cale de consecinta rezulta interesul acestuia pentru a nu beneficia de solutia favorabila dispusa de instanta de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)
In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor de circulatie? buiga buiga As dori sa stiu,daca AMENZILE DE CIRCULATIE se PRESCRIU,in ce conditii si in cat timp???X-( (vezi toată discuția)
Ce fel de amenzi se prescriu si dupa cat timp? gina taban gina taban Buna ziua!Ce fel de amenzi se prescriu,si dupa cat timp? (vezi toată discuția)