Societatea la care lucrez a incheiat un contract cu CNADNR pentru achizitionarea rovinietei in anul 2005, urmand a achita contravaloarea acestora in 4 rate, contractul completandu-se de drept cu dispozitiile din OG 15/2002.
Pentru achitarea cu intarziere a ratelor urma sa se plateasca penalitati de intarziere.
In anul 2008 CNADNR solicita pe calea somatiei de plata penalitatile de intarziere la plata.
Este adevarat ca pana in 2007 art. 4 din OG 15/2002 instituia obligativitatea utilizatorilor roamani de achita rovinieta obligatoriu pentru perioadele de parcurs si stationare pentru 12 luni.
Incepand cu 2007 acest art.4 a fost abrogat prin Legea 101 /2007 .
In aceste conditii pot fi solicitate penalitati de intarziere la plata si mai mult pe calea somatiei de plata?
Precizez faptul ca in anul 2006 s-a achitat ultima rata.
In primul rand, creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani.
in ceea ce priveste izvorul acestei obligatii, acesta nu prezinta relevanta, fiind necesar ca obligatia sa fie asumata prin contract, constatata printr-un inscris ori determinata protrivit unui statut, regulament sau altui inscris insusit de parti prin semnatura sau in alt mod admis de lege.
In al doilea rand, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Astfel existenta ei trebuie sa fie neindoielnica, sa rezulte din chiar inscrisul constatator al creantei sau din alte acte emanand de la debitor sau recunoscute de acesta . De asemenea cuantumul acestei creante trebuie sa fie determinat prin inscrisul ce o constata sau, cel putin, sa fie determinabil prin inscrisul respectiv sau prin alte inscrisuri ce emana, sunt recunoscute sau, dupa caz, sunt opozabile debitorului.
In opinia mea, in speta nu sunt intrunite conditiile de admisibilitate a somatiei de plata.
Avand in vedere faptul ca se solicita de catre creditoare "penalitati de intarziere la plata", acestea nu pot fi acordate pe calea somatiei de plata, intrucat o asemenea actiune ar presupune analiza fondului existentei dreptului precum si a caracterului culpabil al neexecutarii obligatiei de catre debitor ori, asa cum am aratat mai devreme procedura somatiei de plata presupune doar verificarea de catre instanta a existentei unei creante certe, lichide si exigibile, a creditorului fata de debitor, ce consta in plata unei sume de bani, obligatie constata printr-un inscris, accetat de parti prin semnatura sau orice alt mod prevazut de lege.
Somatie de plata
Mihnea Balan
Sunt persoana fizica si am imprumutat unei alte persoane fizice o suma de bani. Suma nu este prescrisa. Intre mine si sotii imprumutati exista un act olograf ... (vezi toată discuția)