avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate

Am fost admisa in baroul bucuresti acum un an si jumatate ca avocat definitiv (aveam vechimea necesara ca si consilier juridic) si urmeaza sa nasc cel de al doilea copil la inceputul lunii decembrie si as vrea sa supun atentiei voastre chestiunea indemnizatiei de maternitate (IM).

Separat de sumele pe care le vom primi (sper) de la barou, exista posibilitatea sa beneficiam de la casa de asigurari de sanatate (in cazul meu, OPSNAJ) de plata unor sume cu caracter de IM in cuantum de 85% din venitul lunar net estimat la fisc in anul relevant. Se poate beneficia de aceste sume:
1. in baza platii unei sume de 0,85% din venitul lunar net estimat la fisc- se numeste contributie pt concediu medical, care nu este obligatorie pt avocati;
2. este necesara existenta unuii stagiu de cotizare de o luna anterior datei cand se solicita IM;
3. este necesara plata la zi a contributiei obligatorii de 6,5% (mai nou de 5,5%) la sanatate;

Din pdv al casei, nu este nicio problema daca se cumuleaza aceste sume cu cele de la barou. Pe de alta parte, conditia pe care o pune Regulamentul CAA este de a nu obtine venituri din profesie sau din alte surse (functii didactice in invatamantul superior, indemnizatii de parlamentar), ceea ce nu este cazul.

Am vrut s adeschid acest topic, pt ca am aflat absolut intamplator despre acdeasta posibilitate, pe care nimeni nu pare sa o cunoasca si care ne este de real folos.

Conform art. 84 din Statutul CAA, avem dreptul la o IM pe o perioada de 126 zile calendaristice (63 zile inainte si 63 zile dupa nastere), in cuantum de 90% din venitul determionat ca o medie a contributiilor lunare platite in ultimele 12 luni. Aceasta suma se va incadra conform Regulamentului CAA (Art. 20 (3) c)) intre cei 40% si 100% din venitul mediu brut lunar pe profesie stabilit de Consiliul UAR. Adica maxim 1350 lei minus 10% minus 62 lei.

Nu o sa ma mai refer la indemnizatia pt cresterea copilului, care s-a dezbatut pe larg aici: www.avocatnet.ro/content/for...
decat sub un singur aspect si sper sa ma poata lamuri cineva: mi s-a comunicat de la barou ca cei 1350 lei (brut) la care as avea dreptul pt ca am avut venituri mai mari de 1500 lei nu mi se vor acorda pe durata celor 2 ani, ci se va aplica un algoritm de calcul care va presupune ca se va face suma contributiilor mele la sistemul CAA de la data cand am fost admisa in avocatura si doar in limita acestei sume mi se vor da cei 1.350 lei, urmand ca dupa epuizarea acestui "cos" sa mi se dea suma minima, adica undeva in jur de 400 lei. Am studiat din scoarta in scoarta legislatia aplicabila, si nu am reusit sa gasesc un temei legal pt aceasta limitare. Cunoscand "profesionalismul" personalului baroului bucuresti, este inutil sa mai spun ca nimeni nu a stiut sa imi spuna de unde rezulta, ci doar ca asa stau lucruriole.

S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?

Eu una ma gandesc serios sa fac o cerere sa mi se confirme in scris care va fi modul de calcul al indemnizatiei pe durata CIC si care este temeiul legal si, in cazul in care se confirma ipoteza mai sus mentionata, sa gasesc o metoda de a contesta in instanta actul in cauza.

Astept cu interes raspunsurile voastre si sper ca v-am fost de folos cu informatia privind IM.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: voichita , utilizator 15:55, 9 Decembrie 2009
M-am referit la sistemul public, daca doriti sa beneficiati de el.
Data post: Joi, 23 Octombrie 2008, 15:18
Subiect: RE: Indemnizatie maternitate
``Cu privire la acea limitare, o sa incerc sa obtin o audienta la conducerea CAA in speranta obtinerii unor lamuriri si o sa va tin la curent cu privire la rezultatul acestor demersuri.``
Foarte interesanta informatia furnizata de tine voichita . Ai mai aflat ceva noutati ? Ai primit vreun raspuns oficial ?
Incepand cu luna trecuta CAAV mi-a redus cuantumul indemnizatiei la un minim de 480 lei, motivand ca mi s-a epuizat fondul cu care am contribuit la sistem de la data cand am intrat in avocatura.

Interpretarea lor este ca se face un cos din totalul contributiilor unui avocat la sistem si in momentul in care acest cos se epuizeaza se va primi venitul minim in profesie.

In primul rand daca ar exista o asemenea regula, ea ar trebui sa fie consacrata in mod expres. Eu nu am gasit niciun temei legal pentru aceasta limitare nici in Statut, nici in Regulamentul CAAV.

In al doilea rand, ce semnificatie mai are atunci stagiul de cotizare in lumina acestei asa zise reguli? Este ca si cum o persoana care a indeplinit stagiul legal de cotizare pt pensie traieste 100 de ani si dintr-o data ia o pensie minima. Mi se pare aberant.

V-as fi foarte recunoscatoare pentru un punct de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului la avocati ioana10 ioana10 Buna ziua. As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Venit mediu brut lunar avocat 2008 Alina Defta Alina Defta Mă interesează să știu cât este acum, în 2008 venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat. (vezi toată discuția)