avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... inregistrare rca in cheltuieli
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

inregistrare rca in cheltuieli

Buna seara
Este vorba despre evidenta contabila la o intreprindere individuala platitoare de tva.
M-ar interesa urmatoarele in legatura cu o autoutilitara pentru care s-a incheiat contract de comodat GRATUIT(art1561 cod civ) ,comodatarul(cel ce a inchiriat) urmand sa plateasca:
*impozit anual
*RCA
*taxe de drum
*reparatii - service
*intretinerea masinii (schimb ulei, etc.)
*taxele de la verificarea tehnica
acestea fiind specificate in contract.
1.Prima intrebare este daca in cazul de fata (fara chirie) ,se pot inregistra si scade aceste cheltuieli din profit.(sau care dintre ele se pot scade)
2.In "jurnalul de cumparari" cum se trece RCA-ul deoarece acesta nu are TVA-Este o solutie ca valoarea totala a rca-ului sa se adune doar la baza de impozitare in registrul pentru cumparari?
Va rog un raspuns cat de repede posibil
va multumesc
Cel mai recent răspuns: tititimofte , utilizator 22:57, 17 Ianuarie 2012
Da ,sunt cheltulieli pe care le puteti inregistra pe firma,mai ales daca sunt specificate in contract toate pe care le-ati enumerat.
Cele care nu au TVa le inregistrati la valoare toatala ca si baza si total de plata..in jurnal de cumparari la scutite..
multumesc doamnei Iulia pentru raspuns
as mai avea nevoie de o precizare:
jurnalul pentru cumparari are 26 coloane ,trebuie sa trec valoarea rca in sectiunea"achizitii de bunuri din tara si din import scutite" la rubrica Achizitii intracomunitare de bunuri-->pentru nevoile firmei-->scutite(coloana 23)?
acea suma se v-a aduna la totalul bazei de impozitare a paginii respective?
Ar mai fi ceva:
suma de pe polita de asigurare este de 763 lei(Asirom),iar chitanta este de 469,2 lei reprezentand prima rata -iar a doua rata in val. de 293.80 lei conform contractului :

Art.3. Conform sistemului de corectie a primei de asigurare notificat CSA, Rata a II -a reprezinta corectia totala a primei de asigurare de baza si se suporta de catre Asiguratorul RCA .(acest lucru reprezinta o oferta a asiguratorului)

in concluzie eu am o polita in val de 763 lei iar eu am platit-o integral conform ofertei cu suma de 469,2 lei-ce valoare trebuie sa trec in jurnalul pentru cumparari 763 sau 469,2.Corect ar fi 469,2 caci apoi iese diferenta la registrul de incasari si plati.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 392b- nelamuriri Marius Jeler Intreprindere Individuala Marius Jeler Intreprindere Individuala Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am o ii si am cumparat un aparat de 5000 lei fara TVA. In declaratia 392B cuprind si TVA -ul aferent sumei ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392 b cris_cris08 cris_cris08 Buna ziua, As vrea sa stiu daca pentru completarea declaratiei 392 B iau in calcul doar achizitiile pe baza de factura sau si cele pe baza de bon fiscal ... (vezi toată discuția)
Jurnal cumparari /vanzari pfa neplatitor tva earlysunset earlysunset Buna ziua! In cazul unui PFA neinregistrat in scopuri de TVA, impozitat in sistem real, am gasit un model de Jurnal pentru Cumparari cu urmatoarele coloane: ... (vezi toată discuția)