avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Conciliere pentru drept de proprietate intelectualã ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Conciliere pentru drept de proprietate intelectualã încãlcat

Buna ziua,

am facut notificare unei firme care foloseste aceeasi sigla ca si a noastra. La notificare am atasat copia certificatului eliberat de OSIM si am si aratat ca suntem dispusi la discutii sau chiar negocieri de cesiune a marcii ( deocamdata nu avem servicii sau produse sub aceea marca si ei au).
Cum nu s-a dat curs invitatiei, nu am primit raspuns de la ei de vreun fel, vrem sa facem actiune in instanta.
Intrebarea mea este: trebuie facuta concilierea ( gen 720 ind 1 CPC?)
Cel mai recent răspuns: tsigalko , utilizator 15:34, 21 Februarie 2012
Parerea mea este ca ati facut o gresala recunoscand ca sub marca respectiva nu ati fabricat nici un produs sau nu ati prestat niciun serviciu. Aceasta este o recunoastere ca Dvs, ca titular al marcii nu ati folosit marca. In cazul in care perioada de la data de depozit a marcii si data prezenta este mai mare de 5 ani atunci persoana care foloseste in prezent marca Dvs poate solicita Tribunalului Bucuresti,decaderea Dvs din dtepturile de titular, printre alte motive fiind si reunoasterea Dvs ca nu ati folosit marca.
Art. 46
(1) Orice persoana interesata poate solicita Tribunalului Bucuresti, oricand in cursul duratei de protectie a marcii, decaderea titularului din drepturile conferite de marca daca:
a) fara motive justificate, intr-o perioada neintrerupta de 5 ani, socotita de la data inscrierii in Registrul marcilor, marca nu a facut obiectul unei folosiri efective pe teritoriul Romaniei pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost inregistrata sau daca aceasta folosire a fost suspendata pentru o perioada neintrerupta de 5 ani;

Chiar daca acum doriti sa cesionati aceasta marca, trebuie sa va spun ca o marca nefolosita( adica nu ati intreprins nici o actiune petru a o folosi) nu valoreaza mai mult decat valoarea taxelor pe care Dvs le-ati platit la OSIM.
Buna ziua,

noi nu le-am recunoscut lor in notificare, doar am facut precizarea pe forum. Nu au trecut 5 ani, deci nu intram sub incidenta articolului mentionat.
Legat de ultima parte a raspunsului dumneavoastra - exista practca judiciara in acest sens? Unde as putea sa ma documentez in plus? Prioritatea oricum exista, iar legea nu specifica nimic in acest sens...
Precizarile sunt extrem de binevenite si va multumesc.
in primul rand trebuie sa verificati daca sigla firmei este marca inregistrata (pe cale nationala la OSIM, pe cale comunitara la OHIM sau pe cale internationala cu desemnare RO) sau se bucura de protectie prin design (national comunitar sau international cu desemnare RO), Cu alte cuvinte este posibil ca firma notificata de dvs sa aiba un drept legitim in a folosi sigla respectiva (adica sa fie titular sau licentiat) chiar daca dvs aveti o sigla similara/identica inregistrata ca si marca.

in al doilea rand trebuie sa vedeti pentru ce servicii/produse este folosita sigla firmei (daca acestea sunt complet diferite de serviciile/produsele desemnate de marca dvs, atunci opozitia dvs la folosirea siglei are putine sanse de castig- este posibil ca sigla respectiva sa fie folosita de firma intr-un domeniu diferit de domeniul de activitate in care dvs actionati).

Numai dupa ce lamuriti in detaliu toate aceste probleme, trebuie sa analizati in ce masura o posibila notificare a dvs poate determina firma respectiva sa introduca o actiune in decadere pe nefolosire impotriva marcii dvs. astfel cum a precizat utilizatorul Bambinuta mai sus.pe siteul CURIA si OHIM gasiti jurisprudenta comunitara in ceea ce priveste act. in decadere.

In alta ordine de idei trebuie sa va precizez ca in cazul in care dvs ati "uzurpat" marca inregistrand-o cu rea credinta in vederea cesionarii ulterioare (nu vreu sa va acuz de nimic, dar va spun ca sa stiti si aceasta posibilitate), presupunand ca firma notificata de dvs este titularul de drept sau utilizeaza sigla cu drept, impotriva dvs poate fi initiata o actiune pentru anularea marcii pentru depunere cu rea credinta.

In general sunt ff multe aspecte care trebuie lamurite.
Ei nu au marca inregistrata niciunde. Presteaza serviciile pe aceeasi clasa pe care avem noi inregistrata marca. Notificarea s-a facut intai de toate pentru a le pune in vedere faptul ca o folosesc ilegal si ca si consecinta sa o dea jos. Ca si alternativa este cesiunea. Va multumesc pentru raspuns. Variantele analizate de dumneavoastra sunt utile.
Buna ziua,

Doresc sa imi inregistrez o marca si as vrea sa stiu care sunt pasii care trebuie sa fie urmati.

Astept sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare marca elena_neculau@yahoo.com elena_neculau@yahoo.com Adresez o intrebare specialistilor in domeniu. La inceputul lunii februarie 2014 am depus o cerere pentru inregistrarea unei marci. La acea data, in urma ... (vezi toată discuția)
Lista tarilor semnatare a protocolului de la madrid Kapy Kapy Unde gasesc lista tarilor care au semnat Protocolul de la Madrid? Prin aceasta cale se poate depune o cerere internationala fara a avea marca inregistrata pe ... (vezi toată discuția)
Dreptul conferit de marca Badger Badger De curand am obtinut de la OSIM o marca inregistata (marca individuala, verbala simpla compusa din 2 cuvinte, asupra unuia din cuvinte nu am drept de ... (vezi toată discuția)