avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturile parintesti

Am fost sfatuit de catre avocat sa fac o cerere de decadere din drepturile parintesti a mamei copilului meu, deoarece am foarte multe probe prin care pot dovedi ca aceasta a maltratat si a pus in pericol viata copilului,,dandui deasemeni minorului o educatie negativa..As dori sa va cer si dv un sfat, o parere,o indrumare. Cum ar trebui sa procedez? Sa fac acea cerere? si daca da,,am sanse de reusita,si in ce conditii ??? Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:45, 21 Ianuarie 2012
Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.

Nu am detaliile situatiei dvs. si nici probele pe care le puteti administra in dovedirea sustinerilor dvs. pentru a fi posibila o decadere din drepturile parintesti, insa pentru obtinerea stabilirii locuintei minorei la domiciliul dvs. si exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de dvs. sunt necesare probe complexe - inscrisuri ( fotografii), martori, interogatoriul paratei si ancheta psihosociala, mai ales ca vorbim de o fetita de numai 2 ani si 5 luni.
Daca minora necesita consilierea unui psiholog, este mai mult decat util in astfel de cazuri sa formulati o cerere catre DGASPC in acest sens, iar daca psihologul va decide consilierea psihologica a minorei, acesta va poate intocmi la cerere un raport de evaluare psihologica a minorei, raport pe care il puteti folosi ca proba in cadrul procesului.

Sustin comentariile d-nei av.Simonette. Asadar, in situatia in care considerati ca detineti probe puternice in acest sens, si nu doar o razbunare personala.... puteti incerca prin avocatii dvs. demararea unui proces. Succes!
In raport de expunerea dvs., din moment ce exista probe puternice este normal sa incercati.
In principal pentru consumul de stupefiante ati avea cele mai mari sanse, dar sa stiti ca in instante se aplica pedepse cu suspendare celor care fac trafic de droguri ( usor, nu trafic greu) tocmai pentru ca au copii in intretinere...
Avocatii dvs. ar trebui sa studieze temeinic si acest aspect.

Chestiunea cu punerea in primejdie a vietii minorului ar putea constitui elementul cheie...pentru ca este la mai multe ,,capete"...
Sincer nu pot proba faptul ca se droga! dar pot proba faptul ca desi fumatoare fiind mama minorului,,ia dat acestuia in nenumarate randuri tigari aprinse in gurita,deci invatandul practic sa fumeze,,Probe:,fotografii,martori si inscrisuri.Deasemeni pot proba faptul ca minorul a fost practic INBATAT danduise sa consume bauturi alcoolice de mama acestuia,,drept urmare minorul a cazut lovinduse in nenumarate randuri de obiectele de mobilier si in cele din urma sia rupt un dintisor. Probe:,martori si inscrisuri. Minorul asista la actele sexuale dintre mama lui si clientii acesteia (aceasta practicand cea mai veche meserie din lume),Probe:, martori si inscrisuri .Minorul era lasat in grija vecinilor in timp ce mama acestuia se distra in diferite locuri cu clientii ei,iar cand acest lucru nu era posibil lua si minorul cu ea,,deci asista practic la tot ceea ce se intampla,,fiind binenteles obligat sa inspire si fumul lor de tigara. Probe : martori foarte multi si inscrisuri. Minorul era supus unor batai crancene daca nu adormea la comanda mamei lui sau daca o deranja pe aceasta de la discutiile ei telefonice,,fiind izbit adesea de patut,,canapea,,fotolii etc. Probe:,,martori si inscrisuri. Eu nu aveam cunostinta de toate acestea fiind aproape zilnic plecat la munca,,eu fiind cel care intretinea familia,ea neavand un loc de munca..In momentul cand am aflat de toate acestea, ea a luat copilul si a parasit domiciliul..Martorii ulterior au inceput sa imi povesteasca toate aceste intamplari si sa imi arate diferite poze si inscrisuri,deoarece spun ei,,in timpul relatiei mele cu mama minorului le era frica si rusine sa imi aduca la cunostinta toate acestea..Acum va rog tare mult,,spunetimi!!! Ce sanse am eu ca si tata sa obtin in instanta custodia copilului meu (singurul meu copil) ??? credeti ca aceste probe sunt suficiente? Eu lucrez,am 2 case decente unde locuiesc impreuna cu mama mea,,minorul are camera lui special amenajata cu toate utilitatile,jucarii etc.Acum mama minorului locuieste cu alte 5 persoane in apartamentul mamei sale cu 2 camere de 35 mp,nu au aragaz si nici frigider,,toti fumatori,,deci se fumeaza in casa in prezenta minorului,,minorul imparte acelasi pat cu mama lui si actualul ei iubit,,minorul era hranit cu oua fierte si cartofi prajiti,etc..etc..etc. Nu fac asta din razbunare,ci o fac pt ca imi iubesc enorm copilul,o fac pt ca sunt disperat si doresc binele copilului meu..Chiar si tata fiind am si eu suflet,,si chiar imi iubesc copilul..Va multumesc si in speranta ca ati inteles in mod corect problema mea,astept sfaturi si sugestii.
Dreptate ati avea dar depinde si cum va aprecia instanta.
Daca mizati doar pe cea mai veche meserie din lume aveti sanse de 49% adica ca si cum ati juca la jocuri de noroc autorizate...si stiti ca se castiga rar...desi doar un procent face diferenta pana la 50%...

Din punctul meu de vedere ati avea sanse mai degraba pe reincredintarea minorului in cadrul unui proces civil, dar in procesele de dreptul familiei solutiile instantelor sunt foarte imprevizibile daca analizezi cazul din prisma motivlor invocate de tata.
Nu vrea insa sa va descurajez.Mergeti inainte pentru ca sanse puteti avea.In general femeile judeca aceste procese.
Si Irinel parca a pierdut procesul...

Aspectul vital ar fi cel cu locuinta pe reincredintare.

Alte discuții în legătură

Custodie unica a unui minor 12552225 12552225 Bună ziua . Ce probe trebuie să fie prezentate într-un proces pentru a primi custodie unica a unui minor sub 7ani , pentru a dovedi că acesta este în ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna elenna9 elenna9 Buna ziua! In ce conditii, un tata isi poate recupera drepturile parintesti, si de a reveni la custodie comuna,tinand cont de faptul ca tatal nu sa interesat ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi teo73 teo73 Buna seara, Am un copil minor, sunt despărțită de tatăl acestuia, nu am fost casatoriti,este pe numele lui dar in custodia mea,după o intelegere verbala ... (vezi toată discuția)