avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Un sfat extrem de util
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Un sfat extrem de util

Am si eu doua intrebari:
1- am un SRL (mentionez ca nu am niciun salariat,cifra de afaceri este destul de mica) si datorita taxelor destul de multe si actelor contabile destule ce sunt necesare pentru continuarea activitatii as vrea sa inchid firma. Ce imi trebuie sa o radiez?
2- este convenabil sa deschid dupa aceea (deoarece am inteles ca pana nu inchid SRL-ul nu pot deschide altceva eu fiind asociat unic ) un I.I . avand ca domeniu de activitate (activitati educativ-recreative ;organizari evenimente) ??
Cel mai recent răspuns: sandu_valentin , utilizator 20:54, 18 Ianuarie 2012
duceti'va la ONRC si se rezolva destul de repede si cu costuri destul de reduse (in total vreo 450 lei) inchiderea SRL-ului cu o conditie : sa nu aveti nicio datorie nici la stat nici la particulari !

in legatura cu II, in mod normal e mult mai bine sa deschideti II pt ca veti putea beneficia de posibilitatea unei contabilitati simplificate, scapati de impozitul pe dividende. Mare atentie totusi, in cazul II-ului raspundeti personal direct pentru eventualele creante neincasate !
Exista cumva vreo forma legala de trecere de la un SRL la I.I sau este neaparat nevoie sa radiez SRL-ul dupa care sa pot infiinta I.I?
Nu se poate transforma un SRL in II.
Dizolvarea voluntara si lichidarea voluntara, societate cu asociat unic – etape si acte necesare

Etapa 1:
- Cerere de inregistrare a mentiunii
- Decizia asociatului unic de dizolvare cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare/conducere (original),
- Daca este cazul: imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
avize prealabile prevazute de legile speciale (ex. Agentia de mediu).
- Dovada achitarii taxelor legale (taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in M.Of. Partea a IV-a).

Etapa 2 – radierea
- Cerere de radiere
- Certificatul de inregistrare si anexele acestuia (original)
- Situatia financiara de lichidare
- Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale (copie)
- Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
- Imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale, daca este cazul, in original (imputernicire speciala in forma autentica, avocatiala, sau delegatie)
- Dovada achitarii taxelor (taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in M.Of. Partea a IV-a daca este cazul).

Daca aveti un SRL unde sunteti asociat unic, nu mai puteti fi asociat unic in alt SRL, dar puteti avea un alt SRL in care sa mai fiti asociat cu altcineva, indiferent de procentul de participatie. ( 99% dvs si 1% asociatul X)

Daca vreti sa infiintati un II sau PFA, va trebui sa faceti dovada ca aveti oarecare pregatire sau experienta in domeniul pe care vreti sa-l activati.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
trebuie sa radiati SRL-ul
Multumesc mult pentru raspunsurile date. As vrea sa va mai intreba daca,faptul ca am activat in acelasi domeniu cu cel pe care vreau sa il propun pentru infiintarea I.I. se considera ca si experienta in domeniu(activitati educativ-recreative/organizari evenimente)?

Alte discuții în legătură

Inchidere societate comerciala MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Buna ziua , In anul 2008 am infiintat impreuna cu sotia o societate comerciala dar in anul 2009 am fost nevoiti sa-i suspendam activitatea datorita ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate comerciala Diana1405 Diana1405 Vreau sa inchid o societate a carei activitate a fost suspendata.Ce trebuie sa fac?Ce taxe se platesc?Multumesc (vezi toată discuția)
Proceduri de inchidere a unui s.r.l. TRamona TRamona Buna ziua! Sunt asociat unic al unei firme (SRL) pe care doresc sa o inchid din motive economice. Care sunt pasii de urmat avand in vedere ca si eu ... (vezi toată discuția)