S-a incheiat si inregistrat la Directia de munca contractul colectiv de munca.
Angajatorul refuza sa acorde drepturile prevazute in contract, cerand Directiei muncii sa comunice daca acestea sunt legale. Ex. : personalului contractual i s-a prevazut prin CCM o prima de vacanta care este cuprinsa in cap. Sanatate si securitate in munca. Angajatorul refuza acordarea acesteia pe motiv ca nu este prevazuta in OUG 10 / 2008 si ca a fost cuprinsa la capitolul mai sus mentionat si nu la capitolul Drepturi salariale. Normal ar fi fost ca Directia muncii unde s-a inregistrat contractul sa comunice in scris partilor ca respectivul acord nu este in limitele legii. Nu a facut acest lucru, comunicand doar ca s-a inregiatrat respectivul contract. As vrea sa stiu daca Directia poate reveni asupra contractului. De asemenea vreau sa stiu daca sindicatul are dreptul sa refuze membrilor de sindicat reprezentarea acestora in instanta?. mentionez ca Sindicatul este parte in contract.
Daca sindicatul nu va ajuta, atunci salariatii pot deschide actiune in instanta in nume propriu.
Sindicatele sunt constituite în scopul apărării drepturilor prevăzute în legislaÑia naÑională, în pactele, tratatele si convenÑiile internaÑionale la care România este parte, precum si în contractele colective de muncă si promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora. :)
Buna ziua,
As dori sa imi spuneti care este procedura de inregistrare a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, la Directia muncii (cate exemplare, ce anexe trebuie atasate, care sunt anexele si dovezile de reprezentativitate).
Actele necesare la depunerea şi înregistrarea C.C.M. la D.M.S.S.F.:
1. Adresa de înaintare;
2. Contractul colectiv de muncă, semnat şi ştampilat de către părţi pe fiecare pagină; la ultima pagină se va preciza numele, prenumele şi funcţia membrilor comisiei de negociere, urmată de semnătură şi ştampilă;
3. Regulamentul Intern;
4. Grila de salarizare cu salariile de bază minime şi maxime din unitate;
5. Hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, de îndeplinire a condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiei sindicale sau, după caz, procesul-verbal prin care salariaţii şi-au ales, prin vot secret, reprezentanţii la negociere.