avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier - vatamare corporala - culpa comuna
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier - vatamare corporala - culpa comuna

Buna ziua,
Cu aproximativ o luna in urma am fost implicat intr-un accident auto soldat cu vatamare corporala. Conform politiei reiese culpa comuna (am accidentat un biciclist pe trecerea de pietoni, mentionez ca se deplasa pe bicicleta). Se pare ca victima o sa obtina peste 60 de zile de spitalizare. Politistul care ancheteaza dosarul m-a sfatuit sa-mi angajez un avocat dupa ce s-a depus o plangere penala impotriva mea. Pana in prezent s-au obtinut declaratii de la 2 martori (unul prezent in masina si unul neutru) care au confirmat ca accidentul s-a produs dupa ce biciclistul s-a angajat in traversare la o distanta prea mica pentru a putea fi evitat accidentul. Politistul mi-a comunicat ca ar mai fi un martor de audiat. Avand in vedere cele de mai sus va rog sa-mi oferiti un sfat cu privire la actiunile mele viitoare si la ce mi s-ar putea intampla. Asigurarea RCA este obligata sa plateasca daune materiale/morale victimei?

Multumesc anticipat. Alex
Cel mai recent răspuns: Corsin , utilizator 12:10, 26 Octombrie 2008
Nu precizati daca trecera de pietoni era saun prevazuta cu un dispozitiv luminos (stop).!

Trecerea de pietoni reprezinta un lo unde atentia si viteza de deplasare trebuiesc sa aiba in vedere orice surpriza !

Din pacate nu cunosc daca biciclistii trebuie sa abordeze trecerile de pietoni in calitate de pietoni (adica circuland pedestru) sau ca biciclisti. In mod normal biciclistul este un participant la traficul rutier - deci se supune legilr acestora atata timp cat se afla in circulatie pe sensul de depasare al celorlalte vehicule. Daca trecerea de pietoni comporta si un marcaj pentru biciclisti atunci pe trecer biciclistul este asimilat cu un pieton.

Daca insa biciclistul se deplaseaza pe trotuar (ceeace am senzatia este interzis inafara unei piste ciclabile amenajate pe trotuar) si se angjaza pe bicicleta ca orice pieton pe trecere atunci in principiu, daca nici un pieton nu este pe trecere, el inceteaza de a mai fi asimilat ca pieton. Conform celr ce relatati cel putin din aceasta perspectiva biciclistul are partea sa de culpa dar aceasta nu stiu daca inlatura total culpa dvs. Codul rutier ar trebui sa prevada undeva aceasta situatie. Personal, eu consider biciclistii ca pietoni daca trecerea nu este semnalizata luminos (rosu, galben, verde) E mai sanatos !

Trebuie sa stiiti ca in cazuri de vatamare corporala numai justitia poate stabili cuantumul daunelor provovocate (daca cel vatamat face plangere) Aceste daune cuantificate de justitie sunt luate in considerare de Societatile de asigurare (in limita sumei de 750 000 € pentru raniri , invaliditati rezultate ets si de 1 500 000 € pentru cazuri de deces !

Daca biciclistul traversa pe o trecere semnalizata luminos cu culoarea rosie pentru pietoni atunci si dvs puteti cere daune pentru avarierea verhiculului dvs. Din pacate ACA pentru biciclisti nu a fost inca ''inventata '' si in Romania !

Bafta
Se va face un dosar penal care-si va urma cursul ajungand in instanta.Cel mai bine este sa fiti asistat de avocat si in faza urmaririi penale si in cea de judecata in fata instantei.E foarte important sa dovediti ca biciclistul are o mare parte din vina si ca dvs. nu ati putut evita accidentul, ca circulati cu o viteza redusa la limita evitarii accidentelor, dar avand in vedere ca fapta s-a petrecut pe pietoni va fi mai dificil. Oricum, daca nu sunteti recidivist, veti lua o pedeaspsa cu suspendare. Unde s-a produs evenimentul, in ce localitate?
Daca biciclistul traversa strada pe trecerea pentru pietoni incalca regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 (cOdul Rutier). Reproduc un articol din acest regulament

Art. 161. -

(1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede:

o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped;

In functie de elementele concrete se poate stabili daca Dvs. sunteti sau nu vinovat de producerea accidentului

Numai bine va doresc

ing. ioan Ciobanu

Multumesc pentru raspunsurile dvs. foarte prompte.

Accidentul s-a produs in jurul orei 22.40 in Bucuresti la iesirea dintr-un sens giratoriu pe o trecere de pietoni nesemaforizata (Pta. Alba Iulia iesire spre Unirii). Ploua incet si vizibilitatea era redusa. Conform procesului verbal in urma caruia mi-a fost retinut carnetul s-au incalcat urmatoarele articole ( Art. 111/4 + 161 NTOIRU + 48). Domnul politist mi-a relatat ca din punctul sau de vedere biciclistul era un mobil care mi-a taiat calea si in conditiile in care accidentul nu s-ar fi produs pe trecerea de pietoni era exclusiv culpa sa. Viteza cu care ma deplasam era de 40 km/h pe un drum cu 3 benzi pe sens pe banda din stanga. Biciclistul se deplasa din stanga catre dreapta (trecere pietoni) pe mijlocul drumului existand un scuar de aproximativ 4m. Victima a declarat ca s-a oprit pe scuar (ceea ce nu e adevarat), s-a asigurat, a vazut cum incetinisem la o distanta de 30 de m si s-a angajat in traversare pe bicicleta moment in care am accelerat si l-am lovit. Plangerea impotriva mea a fost depusa si probabil o sa obtina peste 60 de zile de la IML.

Exista 3 martori : - persoana din dreapta masinii conduse de mine si inca doua persoane neutre (una dintre ele a dat declaratie si a sustinut cele spuse de mine cea de-a doua urmeaza...)

Exista sanse sa se ajunga la NUP sau sa primesc doar o amenda penala? Mentionez ca n-am mai avut nici un fel de probleme de acest gen pana acum. Astept raspunsurile dvs.

Multumesc inca o data.
Alex
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
Alex84, utilizator
Alex84 a scris:

Exista sanse sa se ajunga la NUP sau sa primesc doar o amenda penala? Mentionez ca n-am mai avut nici un fel de probleme de acest gen pana acum. Astept raspunsurile dvs.

Multumesc inca o data.
Alex


Din datele prezentate, in opinia mea, se va ajunge la NUP.
Numai bine.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare corporala danezu danezu BUna ziua in urma cu 3 luni tatal meu a fost implicat intr-un accident in apropierea unei treceri de pietoni. La aproximativ 15m de trecere un individ aflat ... (vezi toată discuția)
Accident biciclist pe trecerea de pietoni dilemamare dilemamare Nu stiu daca postez corect aici, dar as vrea sa pun o intrebare pt cine se pricepe cat de cat la legea rutiera in acest caz, momentan neavand un raspuns de la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile biciclistilor in trafic Andreea_81 Andreea_81 Biciclistii au obligatia de a cobora de pe bicicleta pentru a traversa o trecere de pietoni care intrerupe o pista de biciclete? Cu alte cuvinte, un ... (vezi toată discuția)