avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca 2012
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca 2012

buna ziua,

am o nelamurire legata de ccm , si anume:
vreau sa initiez incheierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate, avand in vedere ca nu mai existra ccm la nivel national si nici cele la nivel de ramura(multe au expirat), dupa care ma raportez?
legea dialogului spune ca trebuie sa inchei ccm iar hot. 1260/2011 spune care sunt sectoarele de activitate in functie de codurile caen.
dar de unde pornesc? ce am la baza ?


multumesc si astept un raspuns cat se poate de urgent .
Cel mai recent răspuns: cristinamuscau , utilizator 16:47, 23 Ianuarie 2012
Este obligatorie doar negocierea CCM nu si incheierea uniui ccm Criteriul de apartenenta la sectoarele de activitate este cel al obiectului principal de activitate inregistrat la registrul comertului, conform codului CAEN.

Conf LG 62/2011
"(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Art. 130
(1) In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
(2) La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
(3) Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor.
(4) Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
(5) Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
(6) Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
(7) La fiecare sedinta de negociere se vor incheia proceseverbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.

Art. 131
(1) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(2) Este interzisa orice imixtiune a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.

Art. 132
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
(2) La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
(4) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

.
care este contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior?


Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
cristinamuscau, utilizator
Ordinea ccm este :
- ccm la nivel de sector de activitate
- ccm la nivel de grup de unitati
- ccm la nivel de unitate
multumesc pentru raspuns si inca o intrebare ..cui ii revine obligativitatera ingheierii ccm la nivel de sector de activitate?
CCM la nivel de sector se incheie intre organizatiile patronale legal constituite si reprezentative si organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul acelui sector de activitate pentu care se incheie ccm.

Organizatiile patronale sunt reprezentative la nivel de sector de activitate daca:
a) au statut legal de federatie patronala;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) au ca membri patroni ale caror unitati cuprind cel putin 10% din efectivul angajatilor sectorului de activitate, cu exceptia angajatilor din sectorul bugetar;

Organizatiile sindicale sunt reprezentative la nivel de sector de activitate daca:
a) au statut legal de federatie sindicala;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) organizatiile sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 7% din efectivul angajatilor din sectorul de activitate sau grupul de unitati respectiv;

Alte discuții în legătură

Negociere ccm daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Ultimul CCM al firmei a fost inregistrat pe 26.03.2014 si este valabil 2 ani. Ma poate ajuta cineva cu detalii despre acest CCM? Cand se ... (vezi toată discuția)
Negocierea ccm la nivel de unitate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am inteles ca e obligatorie negocierea ccm daca firma are peste 21 de angajati,cum e in cazul nostru.Problema este ca nu stiu pasii care trebuiesc ... (vezi toată discuția)