avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Contributii avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Contributii avocat

Buna ziua. Am o intrebare/ nelamurire, la care va rog, sa ma ajutati.
Am avut zilele acestea o discutie cu o cunostiinta apropiata, si din una-n alta am ajuns la admiterea in Barou si taxele ce vor trebui platite. Persoana respectiva a fost admisa la ultima sesiune si acum din ce am discutat, plateste CAS-ul de doua ori. Respectiv, luna de luna plateste taxa catre Filiala Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor (la Barou) si trimestrial ( de aproape 2 ani + a mai platit si penalitatile din urma cu 5 ani) mai plateste inca o data taxa la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Cum e posibil asa ceva? Am inteles ca la Barou e obligatoriu, insa la O.P.S.N.A.J.? Va rog, sa ma lamuriti.

Sa inteleg ca prietenul meu plateste sanatatea de 2 ori?! Si la Barou, dar si C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.?! La Barou mi-a zis ca plateste 2 taxe: una luna de luna (o cota fixa) si una la inceputul anului (parca de vreo 3mil). Atat, in rest nu-mi amintesc sa-mi mai fi spus ca plateste si alte taxe la Barou. Fiind stagiar nu prea le-a inteles cum e cu platile si din acest motiv mai plateste si sanatatea la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti).

Multumesc, George

Cel mai recent răspuns: Georgian2all , utilizator 16:47, 22 Ianuarie 2012
Aici este o controversa de ani de zile in care nu vreau sa ma raliez de nicio parte. Pe de o parte unii sustin (datorita si faptului ca la parterul BB sunt cabinete medicale) ca contributia CAA (80/230 lei sau 10%) acopera nu doar CAS (adica pensia) ci si CASS (adica sanatatea). In opinia ANAF si a CASMB/CASAOPSNAJ, avocatii datoreaza CASS la FNUASS, 5,5% din venituri nu ca avocati ci ca realizatori de venituri ( si cei ce inchiriaza o casa trebuie in optica lor sa plateasca CASS daca nu sunt salarizati/pensionari sau alta situatie in care li se retine si vireaza CASS sau sunt scutiti de CASS cum sunt tinerii pana in 18 ani sau studentii, somerii).

Taxa cealalta de 564 lei/an nu are legatura; este taxa anuala pentru bugetul BB si UNBR (asa numita taxa de card).

Eu mi-am facut si contract la CASMB tocmai pentru a evita controversele precum si pentru a beneficia de asigurare medicala de stat daca am vreo problema grava de sanatate Doamne fereste.....pentru ca altfel ma tratez in mediul privat. Nu consider ca se plateste de doua ori sanatatea; contributia CAA acopera pensia/invaliditatea/maternitatea etc. si nu sanatatea; daca Doamne fereste un avocat are o tumoare pe creier si nu are contract CASMB/OPSNAJ cu siguranta CAA nu ii acopera tratamentul, care momentan se face doar in sistemul sanitar de stat. Ce va fi vom mai vedea

Dar e la latitudinea fiecaruia daca vrea sau nu sa isi faca, si daca are timp si vocatie de Ivanhoe pentru a se lupta cu sistemul cand i se vor impune platile de catre CASMB/OPSNAJ/ANAF.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Alex Chiciu, Avocat
Va multumesc pentru lamurire. Nimeni nu indrazneste sa se puna rau cu sistemul de stat (indiferen pe ce ramura).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa... ordonanta lui boc Mihaela Elena Mihaela Elena Buna seara. Am o intrebare la care nimeni nu poate/nu stie sa-mi raspunda: si avocatii sunt inclusi in depunea pana azi (respectiv miercuri 25.08.2010) ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate avocati monik monik dragi colegi avocati, am si eu o nedumerire caci am auzit mai multe opinii despre cele de mai jos. dupa cum se stie, avocatii platesc 10% din salariu la barou ... (vezi toată discuția)
Cas avocati brasovbrasov brasovbrasov buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire. pentru avocati exista obligativitatea de inscriere la Casa de Asigurari de Sanatate, Nationala, avand in vedere ... (vezi toată discuția)