Buna ziua!
Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti.
Decesul a avut loc la sfarsitul lunii septembrie 2011. In urma a ramas sotia supravietuitoare si 3 copii (toti majori). Pana cand trebuie dezbatuta mostenirea si ce trebuie sa faca acestia.
Mentionez ca mostenirea este reprezentata doar de un apartament de 4 camere de 52 mp .
Multumesc!
Cum se calculeaza valoarea masei succesorale (apartamentul e in sect 3-Bucuresti, zona Salajan)
Teoretic, mostenitorii se inteleg. Cum este mai rapid si mai putin costisitor : sa se apeleze la un birou notarial sau sa se rezolve in instanta?
Daca nu se exercita termenul de optiune in cele 6 luni exista posibilitatea contestarii de catre ceilalti mostenitori care si au exercitat acest drept a calitatii de mostenitor, si ca urmare cel care nu si a exercitat optiunea expres sa fie declarat strain de mostenire in cond art 700 pe vechiul cod. Mostenitorul contestat poate demonstra ca acceptat tacit mostenirea facand acte si fapte de administrare a bunurilor succesorale, adica care nu le ar fi putut face Decat daca accepta mostenirea, plata impozitelor, inchirierea bunurilor succesorale, incasarea chiriei...
Mostenirea o puteti dezbate si dupa 1 an si 2 ani..insa atentie v am mai spus ca dupa doi ani mai platiti si impozit de 1% pe masa succesorala!
Mostenire
ginomihail
buna seara,
va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire.
tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)