avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza formare profesionala

Buna ziua,
Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci cand m-am angajat.Durata cursului a fost de 2 luni calendaristic la contractul de munca pe perioada nedeterminata incheind-se un act aditional prin care mi se interzice parasirea locului de munca pe o perioada de 2 ani in caz contrar voi fi nevoit sa suport cheltuielile de formare profesionala trecute in contract adica 3000 euro cheltuieli pe care firma nu le poate justifica in nici un caz prin facturi, cursul s-a tinut la sediul firmei.Mi-am gasit un loc mai bine platiti si as vrea sa plec.Din cate stiu eu art. 195 din codul muncii face referire la o perioada de scolarizare de 60 zile lucratoare.As dorii sa stiu ce sanse ar firma sa castige un eventual proces si ce suma mi-ar putea imputa?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:18, 20 Octombrie 2009
Calendaristice, daca mai incape dubiu. Pana la urma cursuri se pot tine si (numai) pe perioada week-endului ;)
V-as recomanda sa tineti cont de urmatoarele: cand nu se specifica daca e vorba de zile lucratoare sau calendaristice atunci se merge pe varianta calendaristice.
Ca exeptie, un caz care a suscitat discutii in mediul meu profesional: Art.61 din CCMUNN prevede ca salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie. Cand se specifica numarul de zile nu se spune de care zile (ci numai zile). Angajatorul zice ca sunt zile calendaristice, eu zic zile lucratoare. De ce? Pentru ca legea zice zile libere platite, deci sunt zile lucratoare. Zilele nelucratoare nu se platesc. Daca se lucreaza in aceste zile (si se platesc) ele devin zile lucratoare pentru cei care le lucreaza.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult pentru ajutor
as mai avea o intrebare:Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune [scoaterea integrala din activitate] contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
in acest caz durata cursurilor trebuie sa fie de 8 ore pe zi cat ar fi o zi de munca pe parcursul celor 60 de zile sau poate fi si mai mica?
ar trebui emisa o decizie de suspendare a cim inregistrata la itm?
cum ar trebui sa se calculeze indemnizatia, ar trebui sa nu fie mai mica decat salariul lunar? cuantumul acesteia se trece in actul aditional?
multumesc anticipat.
tudorvaleriu a scris:

Conform art.195 din Codul muncii, nu puteti sa aveti dvs.initiativa incetarii CIM pe o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor. Cele 60 de zile (nu se specifica "lucratoare", deci sunt calendaristice) se pare ca exista, din ceea ce spuneti.
Dar angajatorul dvs. a fost mai darnic si v-a "acordat" numai 2 ani (sub minimul din Codul muncii).
Trebuie sa intelegeti si dvs. ca angajatorul a cheltuit niste bani (poate nu chiar 3000 de euro) sa va formeze profesional (si acum sa plecati?) Trebuie sa-l despagubiti.
Dvs. puteti sa contestati numai suma de plata (de unde stiti dvs. ca nu se pot justifica cei 3000 de euro?).
Daca ati gasit un loc de munca mai bun puteti sa demisionati si sa plecati dar trebuie sa suportati, conform CIM si actelor aditionale la acesta, parte din cheltuielile de formare profesionala. Asa e legal si ganditi-va ca ati capatat o meserie care, nu se stie, va poate fi de folos in alta parte.
Daca plecati din unitate, angajatorul este obligat sa va dea actele de incetare a CIM si apoi sa va actioneze in instanta pentru recuperarea banilor ce ii datorati. Eu v-as sfatui sa picati cu el la intelegere, pentru ca, in cazul unui proces, s-ar putea sa va coste mai mult. Succes!


Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)