avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna ziua,
Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns:
Am un copil din afara casatoriei, paternitatea s-a stabilt in instanta. Pot sa cer pensia alimentara de la nastere sau doar de la data introducerii cererii pentru incredintare minor si pensie intretinere?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: c_stefania , utilizator 12:28, 22 Ianuarie 2012
Pensia de intretinere poate fi stabilita doar de la data introducerii actiunii.
Prin intrarea in vigoare a Noului cod civil, a fost abrogat Codul familiei, prin urmare conform noilor dispozitii, nu mai puteti solicita incredintarea minorului, ci prin actiunea dvs. puteti solicita ca exercitarea autoritatii parintesti sa apartina ambilor parinti sau numai dvs. si stabilirea domiciliului minorului la dvs.
Pentru varianta autoritate parinteasca exclusiva, daca paratul nu este de acord, va fi necesar sa probati motivele pentru care este in interesul minorului ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Consultand noul cod civil, dupa cum ati spus, mi am scris cererea pt solicitarea exercitarii autoritatii parintesti in exclusivitate si mi am intemeiat actiunea pe art 398 Cod civil, art. 413 - (1), art 505 – (2), art 499 cu privire la obligarea paratului la intretinere.
Doresc sa mentionez ca minora este din afara casatoriei si filiatia a fost stabilita.
Oare as putea sa mai invoc alte articole in aparrarea copilului meu?
Cu multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate unica sau....? Martonze Martonze \"Avand in vedere intelegerea parintilor si concluziile referatului de ancheta sociala, instanta constata ca mama a fost parintele prezent constant in viata ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)