avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apa menajera de la bucatarie refuleaza in chiuveta... ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apa menajera de la bucatarie refuleaza in chiuveta... ce pot face din punct de vedere legal?

X-(X-(Ce este de facut??? Locuiesc la etajul 8 iar la etajul 11 pe partea de deasupra apartamentului meu este montata o masina de spalat rufe in bucatarie si de fiecare data cand vecina respectiva spala, chiuveta mea de la bucatarie se umple cu apa ei din masina de spalat. Am anuntat Asociatia de Proprietari de un an de zile si nu s-a facut nimic, vecina a vorbit fff urat cu mine si a spus ca nu o intereseaza..
Intrebarea este: Este voie, din punct de vedere igienic dar mai ales legal, ca la instalatia comuna de scurgere de la bucatarie sa fie conectata o masina de spalat rufe?????
Cel mai recent răspuns: rekul05 , utilizator 16:58, 30 Octombrie 2008
Ilegal devine cand deranjeaza uzul apartamentelor celorlalti.
Intre etajul 8 si 11 mai exista totusi 2 etaje...cu respectivii cum stau lucrurile? Dar cu cei de sub dvs? Ca doar nu exista o legatura speciala intre chiuveta dvs de la 8 si masina de spalat de la 11, care sa-i ocoleasca pe ceilalti vecini...
Cum ati anuntat Asociatia de proprietari? trebuie sa o faceti in scris, sa convocati o sedinta pentru aceasta problema.
Si in plus, ce v-au spus specialistii pe care era normal sa-i chemati sa constate ce se intampla cu chiuveta dvs si ce legatura are cu masina de spalat a vecinei? Banuiesc ca ati apelat la macar un instalator si acesta, un specialist in problema dvs ( nu juristii sunt specializati in tevi si instalatii...) v-a confirmat banuiala ca exista o legatura directa intre masina de spalat a vecinei de la etajul 11 si inundarea chiuvetei dvs de la etajul 8...Si pe vecina ati notificat-o in scris sa faca ceva sa nu va mai inunde cu masina ei de spalat?
Am discutat si cu un instalator. Se pare ca exista o problema intre etajul 7 si 8, pe coloana principala, unde exista un "dop". Datorita faptului ca debitul de apa al masinii de spalat este mai mare decat debitul care poate trece pe coloana principala, apare acest efect de refulare al apei in chiuveta. Am anuntat asociatia de proprietari referitor la aceasta problema, dar doar verbal. Instalatorul (care se ocupa de instalatiile din bloc) a motivat ca nu intervine cu un sarpe de desfundat tevile decat daca exista acodul scris al proprietarilor de sub noi, pentru ca tevile fiind din fonta exista riscul sa se sparga, rezultand in necesitatea inlocuirii coloanei principale. In ultimele 6-7 luni de cand avem aceasta problema, si la alte etaje au mai fost probleme (etajul 6) dar probabil acei locatari au apelat la un sarpe, ori poblema "s-a rezolvat de la sine". Pana una alta noi ne trezim cu apa murdara in chiuveta si ne lovim de indiferenta celor din jur....
Am putea sa ne folosim de prevederile art.56 din CAP.VIII din Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? - Art. 56. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de
proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de
proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi
menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune
aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de
canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei
calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii,
instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă,
telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
c) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de
întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi
instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de
natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari;

Va multumim pentru raspuns!
DA......numai ca sesizarea se va intoarce impotriva Dv ca un bumerang. Daca dopul este intre et 7 si 8 se cheama ca dopul s-a creat prin evacuarile de la etajele superioare celui de la 7, deci si al Dv. Chemati un instalator care sa bage "sarpele", ca nu se sparge nicio teava de la aceasta manevra. Instalatorul blocului nu avea chef de treaba de v-a raspuns asa. Montarea unei masini de spalat in bucatarie nu este ilegala. Evacuarea apei de la ea nu creaza nicio problema daca conducta de evacuare este libera de dopuri.
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2008
elga50, moderator
Aceeasi problema a fost si la noi in bloc, intre 6 si 7 se formase un dop si refula chiuveta la 7 de toata frumusetea. S-a venit cu sarpele si s-a desfundat... in fix 5 minute s-a rezolvat problema! Imediat dupa desfundare sa lasati sa curga multa apa astfel incat dopul sa iasa din instalatia de scurgere a blocului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administratorul asociatiei de proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului? relav_2010 relav_2010 Buna ziua. Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964. Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu ... (vezi toată discuția)
Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Refulare msr bucatarie VenserB VenserB Buna ziua, Stau cu chirie de cateva luni intr-un apartament de bloc construit prin anii \'60/70 la etajul 6, apartament in care au mai stat si alti chiriasi ... (vezi toată discuția)