avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie in dosar penal - in calitate de martor!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie in dosar penal - in calitate de martor!

Buna seara,
Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Un amic de-al meu din Bucuresti a gasit un telefon mobil destul de performant in data de 30 ianuarie 2011,i-am spus sa nu se joace cu el si sa incerce sa il returneze imediat posesorului intru-cat din cate stiam eu acest aspect poate avea repercursiuni destul de grave.Dupa ce au trecut sarbatorile am mai discutat cu el despre telefonul ce l-a gasit si i-am spus ca nu e ok,dar ca mai departe depinde de el.Fiind intr-o situatie dificila s-a hotarat sa il vanda.Fiind prieteni de foarte mult timp i-am sugerat sa imi trimita telefonul mie ca sa il vand.L-am primit,l-am verificat si ulterior am postat un anunt spre al vinde.Stiind ca e o situatie mai dificila la el cu banii,i-am dat de la mine banii numai ce primisem salarul si am asteptat sa il vand,comandandu-i intre timp accesorii.L-am vandut si banii ce mi-au provenit din vanzarea lui i-am folosit pentru achitarea facturilor curente.Intre timp am mai povestit,dar situatia s-a schimbat.El a primit o citatie de la politie din Bucuresti,iar la o zi distanta am primit si eu tot aceeasi citatie doar pe numele meu.
Acum situatia este destul de urata,pentru ca eu trebuie sa ma prezint la Bucuresti pentru audiere,dar locuiesc intr-un alt oras si imi este peste mana sa ma prezint.
Ce as putea sa fac?Eu de ce pot fi acuzat,chiar nu vreau sa am asemenea probleme deoarece nu ma vad vinovat cu nimic,mai mult decat orice am ajuns la concluzia ca nu e bine sa faci nici un bine nimanui,indiferent ca iti e prieten sau nu.Va rog din suflet spune-ti-mi ce as putea sa fac.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: logoash , utilizator 19:57, 11 Martie 2012
Nu sunteti tocmai martor in ceea ce povestiti. Prietenul dvs a savarsit infractiunea de "insusirea bunului gasit", iar dvs ati savarsit infractiunea de "tainuire" deoarece ati ajutat la valorificare cunoscand ca telefonul provine din savarsirea unei infractiuni.
Va sfatuiesc sa va prezentati, sa recunoasteti fapta si sa va exprimati atitudinea de regret cu privire la infractiune pt a avea sansa de a scapa cu o amenda administrativa.
In situatia data,ce as putea face ca sa indrept lucrurile.Pot lua legatura cu cumparatorul,in vederea returnarii si expedierii la organul de cercetare?Chiar nu imi doresc astfel de probleme.Care ar fi cel mai rau ce s-ar putea intampla pentru mine?Situatia mea nu imi permite sa ma deplasez la Bucuresti.Multumesc.
Da , o circumstanta atenuanta ar constitui despagubirea pagubasului.
Oricum , daca i-ati atras atentia prietenului despre gravitatea faptei , tocmai ati avut cunostinta ca ati comis o infractiune.
Recunoasteti fapta si este posibila aplicarea unei amenzi administrative , conf.art.18/1 c.pen
Am inteles,oricum e greu de trait cu asa ceva si imi e invatatura de minte pentru toata viata.
As mai avea doar cateva intrebari:
Am inteles ca este esential sa ma prezint la sectia de politie,dar ar exista o posibilitate sa pot sa dau declaratia la sectia de politie din localitatea unde locuiesc fiind vorba de faptul ca sunt la celalalt capat de tara si ar insemna sa lipsesc 2 zile cel putin de la servici (in 16 ianuarie schimbandu-mi locul de munca)?
Aceasta fapta va ramane in evidentele politiei in sensul va se va mai transmite dosarul mai departe la un tribunal sau la o judecatorie?
In cazul in care se termina situatia la politie voi primi o adresa sau un document care sa ateste faptul ca lucrurile au fost rezolvate?
Multumesc din suflet.
Da puteti solicita , de exemplu , din lipsa posibilitatilor financiare de a va deplsa , sa fiti ascultat prin comisie rogatorie la politia din localitate dvs. de resedinta.
Pentru aceasta trebuie sa formulati cerere.
Da , actele intocmite cu ocazia audierii dvs(declaratii , alte eventuale acte procedurale) raman la dosar si daca dosarul ajunge in instanta veti fi audiat si acolo.
In momentul in care cauza se solutioneaza la parchet si aveti calitatea de parte , vi se va comunica in scris solutia data.

Alte discuții în legătură

Tainuire la insusirea bunului gasit! logoash logoash Buna ziua, Situatia se prezinta dupa cum urmeaza: - un bun gasit pe strada,ulterior transmis spre valorificare unei terte persoane,valorificat,rascumparat de ... (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului ....sfat va rog raulbalaur raulbalaur As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un ... (vezi toată discuția)
Am primit o citatie de la parchet-cum sa procedez? mihai1987 mihai1987 Buna ziua! Am primit o citatie la procuratura iar azi i-am dat curs si m-am trezit cu citez din procesul verbal `invinuit pentru savarsirea infractiunilor de ... (vezi toată discuția)