avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie in dosar penal - in calitate de martor!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie in dosar penal - in calitate de martor!

Buna seara,
Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Un amic de-al meu din Bucuresti a gasit un telefon mobil destul de performant in data de 30 ianuarie 2011,i-am spus sa nu se joace cu el si sa incerce sa il returneze imediat posesorului intru-cat din cate stiam eu acest aspect poate avea repercursiuni destul de grave.Dupa ce au trecut sarbatorile am mai discutat cu el despre telefonul ce l-a gasit si i-am spus ca nu e ok,dar ca mai departe depinde de el.Fiind intr-o situatie dificila s-a hotarat sa il vanda.Fiind prieteni de foarte mult timp i-am sugerat sa imi trimita telefonul mie ca sa il vand.L-am primit,l-am verificat si ulterior am postat un anunt spre al vinde.Stiind ca e o situatie mai dificila la el cu banii,i-am dat de la mine banii numai ce primisem salarul si am asteptat sa il vand,comandandu-i intre timp accesorii.L-am vandut si banii ce mi-au provenit din vanzarea lui i-am folosit pentru achitarea facturilor curente.Intre timp am mai povestit,dar situatia s-a schimbat.El a primit o citatie de la politie din Bucuresti,iar la o zi distanta am primit si eu tot aceeasi citatie doar pe numele meu.
Acum situatia este destul de urata,pentru ca eu trebuie sa ma prezint la Bucuresti pentru audiere,dar locuiesc intr-un alt oras si imi este peste mana sa ma prezint.
Ce as putea sa fac?Eu de ce pot fi acuzat,chiar nu vreau sa am asemenea probleme deoarece nu ma vad vinovat cu nimic,mai mult decat orice am ajuns la concluzia ca nu e bine sa faci nici un bine nimanui,indiferent ca iti e prieten sau nu.Va rog din suflet spune-ti-mi ce as putea sa fac.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: logoash , utilizator 19:57, 11 Martie 2012
In opinia mea,pot sa-ti spun ca ar trebui sa cunosti mai multe detali despre acest dosar.
Toti colegii mei au expus opinii pertinente dar pe baza informatiei oferite de dumneavoastra.Va trebuie asistenta din partea unui avocat pentru a avea acces la dosar.Nu vreau sa repet ce a spus un coleg, dar sunteti supect pentru tainuire ( art.221).In declaratia data de prietenul dvs.poate sustine multe detalii despre relatia de prietenie care sa va incadreze si la favorizare infractorului art. 264??.Atentie mare.Angajati un avocat.
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri,am inteles ca este esentiala angajarea unui avocat,dar din lipsa de alte posibilitati am recurs pentru niste sfaturi in prima faza in ceea ce priveste cele intamplate.
Nu am de unde sa stiu ce a facut el acolo,mi-a spus doar ca l-a gasit,daca asa e atunci este acuzat de insusirea bunului gasit.Iar eu ca l-am vandut si i-am depus banii.I-am spus si atunci ca este esential sa il returneze,iar el a vrut sa il vanda,a incercat si acolo,in cele din urma l-am luat eu,fara ca el sa stie ca eu de fapt vroiam sa il pastrez pentru mine.I-am depus banii,si cam atat.Am aflat pe urma ca e posibil sa raman fara servici si l-am vandut si eu.
Pe mine ma intereseaza in mod direct implicarea mea si sanctionarea mea tinand cont de ce a facut el,daca in aplicarea pedepsei mele se va tine cont de ce a facut el.
Multumesc!

Raspunderea penala este personala, asadar nu va aplica pedeapsa tinand cont de ce a facut prietenul dvs. Se va tine cont numai de infractiunea din care provine telefonul, adica "insusirea bunului gasit" deoarece pedeapsa primita de dvs nu poate depasi pedeapsa prevazuta pt aceasta infractiune. Cel mai sigur veti primi doar o amenda administrativa pe care o veti achita si cam atat.
Buna seara,
Legat de situatia data,lucrurile au mai inaintat destul de mult si au aparut informatii noi in sensul ca:
- Amicul meu s-a prezentat la sectia de politie,ii s-a comunicat ca acel telefon provine dintr-o infractiune,si anume a fost declarat ca fiind sustras,dar dl de la politie i-a precizat ca el crede ca a fost pierdut,aspect care nu il poate ajuta foarte mult pe proprietarul telefonului.
-Amicul meu m-a rugat sa incerc sa fac rost de telefon sa il rascumpar si sa il predau in momentul in care voi fi chemat pentru declaratie pentru ca in felul acesta il pot ajuta pe el.
-Am reusit sa reintru in posesia telefonului asigurandu-ma ca nu e vorba de alt telefon ci e acela pentru care am fost chemati,iar dupa aceea am mers la politie.Mi s-a spus ca se doreste inchiderea dosarului si ca din acest punct de vedere eu predandu-l pe baza de proces verbal,neavand de unde sa stiu de provenienta lui si fiindu-mi facut cadou,voi ramane doar martor.
-Totodata dl de la politie mi-a spus ca va face o propunere pe care o va inainta Parchetului urmand sa primeasca doar amicul meu o instiintare cu ce se va intampla mai departe dar tinand cont de ce s-a intamplat pana acuma el considera ca nu va mai fii nevoie sa fiu chemat.
In acest moment situatia fiind cat de cat clara as dori sa va intreb:
- Crede-ti ca voi mai fi chemat pentru alte declaratii?
- De ce doar amicul meu va primi acea rezolutie si eu nu?
- Cat va dura pana cand va primi rezolutia? pentru ca de la momentul predarii si pana in prezent au trecut 3 saptamani.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tainuire la insusirea bunului gasit! logoash logoash Buna ziua, Situatia se prezinta dupa cum urmeaza: - un bun gasit pe strada,ulterior transmis spre valorificare unei terte persoane,valorificat,rascumparat de ... (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului ....sfat va rog raulbalaur raulbalaur As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un ... (vezi toată discuția)
Am primit o citatie de la parchet-cum sa procedez? mihai1987 mihai1987 Buna ziua! Am primit o citatie la procuratura iar azi i-am dat curs si m-am trezit cu citez din procesul verbal `invinuit pentru savarsirea infractiunilor de ... (vezi toată discuția)