avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Favorizarea infractorului ....Sfat va rog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Favorizarea infractorului ....Sfat va rog

As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un unchi.Va multumesc anticipat.
Din nefericire,conform art.264 c.pen.,puteti fi acuzata pentru "favorizarea infractorului",fapta fiind sanctionabila cu inchisoarea de la 3 luni la 7 ani..
Riscati foarte mult cu ceea ce "intreprindeti",riscati chiar libertatea dvs. si consecintele ulterioare ,care pot surveni din acest "gest"(printre altele aceea de a avea cazier judiciar)
Ganditi-va bine !
Da artv 264 din c.penal zice ca nu se pedepseste daca sunt ruda apropiata.Acuma care e concluzia ca nu inteleg?

Mai jos va redau un comentariu.
Prin legea numarul 140 din 5 noiembrie 1996 pentru modificarea si completarea Codului penal, art. 264/ favorizarea infractorului , spune ca: “Ajutorul dat unui infractor fara o întelegere stabilita înainte sau în timpul savârsirii infractiunii, pentru a îngreuna sau a zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 7 ani. Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.
Favorizarea savârsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste."
Analiza comparativa între infractiunea de favorizare a infractorului si complicitate
Infractiunile de tainuire si favorizare a infractorului, prin natura lor, nu exclud posibilitatea realizarii elementelor materiale a celor doua în participatie penala.
Argumentul principal ar fi ca participatia penala nu este determinata de anumite conditii fixe, ci are un caracter întâmplator, ocazional, fiind determinata de anumite aspecte concrete, în care sub realizarea prin cooperare unei infractiuni apare ca mai avantajoasa sub raportul savârsirii sau a ascunderii urmelor ei . În plus, practica judiciara a demonstrat de nenumarate ori ca majoritatea infractiunilor sunt savârsite în participatie. Aceasta statistica a fost comentata din punctul de vedere al dinamicii fenomenului infractional si al necesitatii infractorului de a-si apropia rezultatul faptei ilicite prin cautarea ajutorului altei persoane.
În cazul infractiunilor de tainuire si favorizare a infractorului, în functie de forma vinovatiei, se are în vedere participatia penala ca o conlucrare cu intentia a doua sau mai multe persoane la savârsirea aceleiasi infractiuni sau ca o contributie involuntara la savârsirea în mod nemijlocit a unei fapte prevazute de legea penala.
Tainuirea reprezinta o infractiune contra proprietatii, care consta în ajutorul dat faptuitorului unei alte infractiuni pentru valorificarea produsului infractional.
Prin natura infractiunii, tainuirea se constituie ca o forma de complicitate. Argumentul acestei situatii juridice rezida din vointa legiuitorului român de a sanctiona aceasta fapta materiala de complicitate, în sensul ca aceasta reprezinta o atingere grava, manifestata în mod indirect, proprietatii private sau publice.
O problema curioasa este aceea daca în cazul infractiunii de tainuire poate subzista institutia complicitatii. În acest caz, se poate apela la o forma a complicitatii si anume, cea mijlocita: complicitate la complicitate, care reprezinta sprijinul dat de complice unui alt complice pentru ca acesta sa poata sprijini eficient savârsirea de catre autor a faptei.
Deci, concluzia este ca mai bine sa va vedeti de treaba!
Succes!


Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ContSters74561, utilizator
raulbalaur a scris:

Da artv 264 din c.penal zice ca nu se pedepseste daca sunt ruda apropiata.Acuma care e concluzia ca nu inteleg?


Ruda apropiata ,in dreptul penal se considera,cea pana la gradul trei,inclusiv..
Favorizarea infractorului opereaza in cazul dumneavoastra fara a fi aplicabila exceptia prevazuta potrivit art.264 C.P.
Da am citit ca in dreptul penal se considera ruda apropiata pina la gradul 3 inclusiv da ma incadrez atunci pt ca persoana e fratele unuia dintre parinti.

Alte discuții în legătură

Citatie in dosar penal - in calitate de martor! logoash logoash Buna seara, Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste ... (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului si tainuire eventuala colaborare luciancreta luciancreta persoana S elibereaza si semneaza o Adeverinta care atesta lucruri false , de pe urma careia o alta persoana L beneficiaza in baza unei legi , de o ... (vezi toată discuția)