Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul Prahova), in care societatea din Moldova are calitatea de vanzator. Locul de livrare este Albita, Romania. In contract nu se prevede locul incheierii contractului, iar solutionarea litigiilor este prevauta conform dreptului international.
Cum societatea din Romania mai are un rest de plata a facturii emise, vreau sa cer in instanta recuperarea sumei de bani.
Intrebari:
1. Pot sa consider instanta competenta cea de la sediul paratei, adica al societatii romane? Sau instanta competenta e cea unde a avut loc livrarea?
2. Pot in acest caz cu o societate straina sa merg pe ordonanta sau pe somatie de plata, sau trebuie mers pe dreptul comun?
3. Dobanda aferenta sumei restante, o calculez conform dreptului roman sau moldovenesc?
Am si eu un caz similar, doar ca noi suntem creditorii, intanta e stabilita ca fiind cea din Romania, insa problema va fi in momentul executarii. Carui executor ma adresez, de aici sau din Rep Moldova? care este procedura?
Pentru @dana_toader: da, aveti dreptate, insa sunt anumite instante care au considerat ca fiind necesara concilierea directa, considerand ca debitul putea fi recuperat prin mediediere, astfel evintandu-se aglomerarea instantelor de judecata. Pe acest criteriu, existand un raport de subordonare intre actele normative, instantele au repins cererea, cu trimitere la aceasta conciliere.
se pune in executare prin institutia exequatorului, ceea ce presupune recunoasterea hotararii din Romania in Moldova, adica cererea se face la instantele din Moldova iar pe baza exequatorului se trece la executare