avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte

doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in acte doar suprafata de 300mp diferenta de 650 mp negasindu-se niciunde dar el a folosit-o fara intrerupere din 1972.cum pot intra dupa cumpararea casei in posesia terenului si cum pot afla daca inainte de 1972 nu a mai avut si alt proprietar care vina sa-si ceara drepturile.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tora68 , utilizator 19:28, 27 Ianuarie 2012
Se poate prin uzucapiune ca respectivul sa dobandeasca dreptul dar este relativ incert si va dura mult.
Prin prefect este mult mai simplu...

Nu este recomandabil sa cumparati pana nu se lamureste problema...
In primul rand vanzatorul sa mearga sa solicite un extras de carte funciara ptr cei 300mp din acte si separat pt cei 650 mp de gradina pe care-i foloseste. v-a vedea daca cineva si-a inscris dreptul de proprietate si pt cei 650mp. daca nu, atunci el, vanzatorul, v-a face actiune in instanta pt dobandirea dr. de proprietate si pt cei 650 mp. Dupa care poate sa va vanda dvs linistit..
Cel mai adesea acestia au probleme deoarece nu se stie cine este proprietar...
Raman la parerea ca nu va fi linistit dupa cumparare pentru ca nu va cumpara ceea ce nu are proprietarul si in acte notarul nu ii poate trece si suprafata de 650 mp.
Ar fi bine sa apeleze la avocat si sa mearga la notar impreuna cu acesta pentru a se lamuri pe deplin.
Daca terenul e in zona cooperativizata si a fost folosit ca lot ajutator, nu il poate primi nuci prin uzucapiune (nu se poate face jonctiunea posesiilor) si nici prin Ordinul prefectului! Terenul revine la vechiul proprietar, sau, daca n-a fost revendicat, ramane in folosul primariei! Exista localitati in care totusi primarii au constituit dreptul de proprietate pe 1000 mp aferenti casei, daca proprietarul case a facut cerere in baza Legii18! Am avut o situatie asemanatoare cand o persoana mi-a folosit un teren si a obtinut de la primarie Anexele 5 si 6 cum ca e cunoscuta ca proprietar si mi-a vandut terenul! Am actionat in instanta si s-a anulat contractul de vanzare-cumparare, desi respectivul isi construise casa pe el! De mila i-am lasat suprafata de sub casa, dar in acte nu o mai are nici pe aceea! Intre timp, batrana care a vandut si care a primit amenda penala a decedat, iar cumparatorul a ramas cu banii dati! Cei care se aflau in spatele afacerii au invatat-o sa faca zanzare pe bunurile pe care le mai avea, asa ca nu sunt succesori care sa-l despagubeasca pe cumparator!
Pana la uzucapiune mai este o chestie. Este important modul in care persoana de la care doriti sa cumparati a devenit proprietar in 1972, daca am inteles bine. Ceausescu a dat in 1974 o lege si un decret ( cu aplicabilitate retroactiva ) prin care dreptul de proprietate asupra unui teren se dobandea numai prin mostenire. Deci daca persoana dobandise prin cumparare, dobandea in fapt doar dreptul de proprietate asupra constructiilor, terenul intrand in proprietatea statului cu drept de folosinta pentru cumparator. Legea 18/1971 da dreptul la actiune in redobandirea dreptului de proprietate asupra terenului, ceea ce v-a scris si kyandra. Deci daca situatia este cum am descris-o, puteti cumpara linistit si ulterior sa intreprindeti diligentele necesare loa primarie si prefectura ptr.obtinerea titlului de proprietate pentru restul de teren.

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu probleme! Laurr Laurr Am un teren de 1600 m,de la parintii mei care intre timp au decedat ,700 m este trecut in acte iar restul de 900 m nu este trecut in acte,din timpul lui ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren si drept de uzucapiune coscip coscip Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut ... (vezi toată discuția)