avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-inregistrare nou-nascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-inregistrare nou-nascut

Asi dori sa stiu cum imi voi inregistra copilul la spital si la starea civila?Saptamina trecuta sa finalizat divortul meu dar in curind eu trebuie sa nasc,se poate intimpla in orice clipa.Eu nu am primit inca hotarirea de divort.Care este procedura pentru a-mi inregistra copilul deoarece eu voi reveni la numele dinainte de casatorie ?pentru copil va urma apoi sa rastorn si prezumtia de paternitate..Voi inregistra copilul in spital cu buletinul actual sau il voi inregistra cu certificatul meu de nastere?va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:03, 28 Octombrie 2008
Fiind conceput si nascut tot in timpul casatoriei, hotarirea de divort ramine definitiva in 30 de zile de la comunicare, copilul va fi inregsitrat la rubrica tata pe sotul de care ati divortat, urmind ca apoi sa rastirnati prezumtia de paternitate in instanta.
Stiu ca la rubrica tatal va fi trecut fostul sot,intrebarea mea este daca am vreo sansa sa trec la numele de familie al copilului numele dinaintea casatoriei tinind cont ca eu inca nu am primit hotarirea de divort si in cazul ca nasc zilele astea.E posibil sa-l inregistrez cu certificatul meu de nastere ?Din cite inteleg eu la starea civila trebuie sa-l inregistrez in maxim 15 zile de la data nasterii.
atata timp cat hotararea nu este definitiva si irevocabila, "figurati" tot maritata.
copilul va purta numele de familie al parintilor.
Codul familiei.

Art. 62. - Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor.
Dacă părinţii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala părinţilor şi se va declara, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelară de la domiciliul copilului va hotărî, ascultând pe părinţi, dacă copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.

Acest copil este un copil din casatorie indiferent de data la care ramane definitiva si irevocabila hotararea de divort pentru este conceput in timpul casatoriei.

Daca acesta hotarare va ramane definitiva si irevocabila pana la momentul declararii nasterii .... trecem la aliniatul 2 al textul din codul mai sus citat in care varintele sunt:
- intelegerea parintilor
- hotararea autoritatii tutelare.

Daca nu exista intelegere, credeti ca mai e e cazul sa va spun in ce sens va hotara autoritatea, ca sa nu fie nevoita sa gandeasca prea mult? (care naiba aliniat s-o aplica si in ce sens :hm: - las' ca e o solutie/un nume care se potriveste in ambele variante).
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Oricum, nu vad cat de mult va influienteaza, ca tot il puteti schimba apoi...
Asa incat, ca il schimbati din A in B sau din B in C... nu vad sa influienteze...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Am rămas gravidă cât soțul era în penitenciar, dar după ce a ieșit a recunoscut că m-a folosit. vreau să divorțez și să am doar eu drepturi asupra copilului, cum să fac? ValyTat ValyTat Buna ziua! Am cunoscut un băiat innchis l-am așteptat 3 ani de zile intre timp ne am cununat acolo în penitenciar odată ieșit mi a recunoscut că doar sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)